Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 7 september 2011

”Åsa kommer från Lappland, hon har midnattssol!”

av Åsa Petersen
– How do you say it? Djåortråoun? – HJORTRON, David. HJOORTROON. Jag befinner mig i New York. Inför resan mejlade jag mina vänner och frågade om de ville ha något från Sverige. – Kan du snälla ta med dig den där guldiga sylten vi åt på Grand i Stockholm? Syrlig och söt på samma gång, med små kärnor i. De sa att det var en svensk exklusivitet. Fatta stoltheten när jag får berätta att min mormor brukar plocka hinkvis av det norrbottniska guldet. Jag går till Hemmagastronomi i Luleå och köper med mig flera burkar. Väl på plats i New York får jag naturligtvis svara på frågor om den svenska ekonomin. Är den lika dålig som i resten av Europa? Finns det risk att vi går under? Men när jag blir presenterad för vänners vänner är den stora grejen att jag kommer från SWEDISH LAPLAND. – De har norrsken, det där vackra ljusfenomenet över himlen. Där Åsa bor är det kallt och mörkt hela vintrarna. Men ljust dygnet runt på sommaren. Hon har midnattssol! Jag är inte den som förstör mina vänners nöje med upplysningen att Luleå har några mil kvar till polcirkeln. Innan jag började umgås med amerikaner mer frekvent visste jag inte hur känt Norrbotten är internationellt. Jag hade bara sett siffrorna om att Lappland är en av världens mest kända platser. Något som besöksnäringen i Norrbotten drar nytta av genom att kalla sig Swedish Lapland i marknadsföringen. Jäkla smart drag, kan jag meddela. Varenda New Yorker skulle vilja komma till oss. Till den storslagna, ändlösa natur de ser i resemagasin med blanka sidor. Att jag personligen gärna byter det norrbottniska lugnet mot pulsen i New York. Det är en annan historia. Åsa Petersen