Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 16 november 2011

Sociala medier, detta vedervärdiga ord

av Åsa Petersen
Jag blir lika förvånad varje gång jag får frågan: ”Du, det där Facebook och Twitter. Ska det verkligen vara nåt?”
Varje gång svarar jag väluppfostrat ja. Förklarar att sociala medier hjälper mig att hålla kontakt med saknade vänner i andra städer och på andra kontinenter. Ger mig texttips och musiktips. Tipsar mig om sådant som är viktigt i nyhetsflödet, men som ligger på sajter jag inte hinner besöka varje dag. Jag brukar tillägga att jag aldrig hade klarat mitt jobb utan att vara med i samtalen på nätet. Det kan vara yvigt och allmänt surrigt på webben, men det får jag ta. Utan ständig kommunikation med andra människor är jag körd som skribent. Jag behöver nya argument och insikter – som inte alltid kommer inifrån mig själv. Egentligen skulle jag vilja ställa en motfråga till Facebook- och Twittertvivlarna: ”Du, den där Storgatan. Ska det verkligen vara nåt att promenera på den?” Sociala medier är nämligen en lika viktig del av mitt livs infrastruktur som gator och torg. Att gå ut på nätet är många gånger bättre för mig än att gå ut på Storgatan. Jag behöver inte ställa mig i ett gathörn och vänta in människan jag vill lyssna på. Jag kan enkelt finna henne på Google, var än i världen hon är verksam. Jag tror knappast jag hade bott i Luleå om inte nätet hade funnits. Jag hade helt enkelt varit för långt bort från världens stora nav. Jag har vänner som hatar uttrycket ”sociala medier”. Jag förstår dem. Att samla all kommunikation som sker på nätet i ett enda modebegrepp är typiskt vår vilja att förenkla. Sociala medier är inget man lär sig behärska på en eftermiddag av en smidig konsult. På nätet som överallt annars gäller det att vara sin egen människa. Att hitta ett sätt att prata och lyssna som funkar med omgivningen. Kommunikation live och på nätet har en avgörande skillnad. På Facebook, Twitter och bloggar missar man ögonens skiftningar, ansiktets spel och gesternas uttryck. Ändå är jag övertygad om att nätet får mig att möta fler människor i verkligheten – inte färre. Det har aldrig varit enklare än nu att stämma träff. Sociala medier är inte medier som får människor att vara sociala. Det är medier som människor använder för att vara sociala. Vi kan vara noviser på att logga in på en dator eller att hitta rätt på en sajt. Men vi är inga noviser på att kommunicera med varandra. Kommunikationen gör oss till människor – oavsett var den äger rum.