Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 16 februari 2012

Nu är vi avslöjade, allihopa

av Åsa Petersen
Är vi alla lika? Eller olika? Eller spelar det ingen roll, ska vi få vara oss själva oavsett? Dessa avgörande frågor för människovärdet har unga luleåbor mellan 12 och 16 år skrivit om. Resultatet blev boken Tillsammans är vi olika. Läs den och fatta hur smarta barn är. De slår oss vuxna med hästlängder.
Vad är svenskt? – Om man ska dra till med något så är det väl att man gillar sill. Fast jag gillar inte sill. – Egentligen är väl inget svenskt eller inte svenskt. Det är mänskligt. Eller något. Vad är osvenskt då? – Fattigdom och närhet. – Det är ganska osvenskt när en Ferrari kommer nerför gatan! Vad är identitet? – Det är en mask man har på sig för att passa in. Det är vad man vill att andra ska se en som. – En identitet är till exempel att man är tönt eller cool, alltså att man är sig själv. Vilken är din identitet? – Jag är en snäll kille med ett lyckligt liv som vill vara en superhjälte. – Jag är en kille som gillar killar. Vad är en fördom? – Det finns massor, och de flesta handlar om utseende, invandrare eller gubbar. – Att romer stjäl hundar utanför Konsum. Fick svaren här uppe dig att fundera? Blev du snurrig i huvudet för att du började tänka på din egen person i sammanhang med andra? Jag förstår det. Det var samma sak för mig när jag läste Tillsammans är vi olika. Boken kommer ur skolprojektet Tur och Retur. Det tog form när producenten Ingela Lekfalk mötte en tonårskille som själv ville göra något mot rasismen. Inte bara höra vuxna berätta om förintelsen. – Vad vill du göra då? frågade Ingela. – Jamen, typ en bok eller något. Eller en film. Liksom få säga vad vi tänker om det här med att vara lost, svensk eller osvensk, rasism och fördomar. Typ alla viktiga grejer, svarade killen. Typ alla viktiga grejer. Precis det handlar den här boken om. Att vara människa i världen och att möta andra människor. Tillsammans är vi olika är mycket mer än en rolig och träffsäker citatsamling av unga människor. Skribenterna uppmärksammar läsaren på att arbetet mot främlingsfientlighet, rasism och diskriminering alltid måste börja hos oss själva. Vilken värld vill vi leva i? Hur kan vi bidra till att skapa den världen? Vi inbillar oss ofta att vuxna måste tala om för unga hur världen fungerar. Den här gången är det tvärtom, kan jag meddela. Författarna avslöjar hela vår värld och alla våra mänskliga egenheter, ner i varje pinsamhet. Nu är det vi vuxna som måste lyssna på de unga. Foga oss i deras vilja att bygga en bättre värld med människovärdet som fundament. Det är inte säkert att vi orkar eller vågar. Men jag kan inte låta bli att hoppas.