Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 14 mars 2012

Ada och Grace förändrade teknikvärlden

av Åsa Petersen
Kvinnors bidrag till IT-utvecklingen är betydande, men osynliggjort. Föreställningen om kompetens inom IT-forskningen är nämligen bilden av en man. – Kvinnor har svårt att ta sig fram inom IT-utvecklingen eftersom kulturen inom IT-forskningen inte förväntar sig att kvinnor ska kunna bidra, säger Fredrik Sjögren.
Ada Lovelace levde i England på 1800-talet. Hon var dotter till poeten Lord Byron. Hennes mamma var en framgångsrik affärskvinna och ville absolut inte att dottern skulle bli poet som pappa, det var minsann inget att försörja sig på. Så Ada Lovelace sattes tidigt i matematikundervisning. Så småningom skrev hon världens första dataprogram, när hon översatte en italiensk matematiker till engelska och kompletterade med en massa noter. Grace Murray Hopper arbetade inom den amerikanska marinen. Hon kom på den revolutionerande idén att programmeringsspråket inte behöver vara kopplat till den enskilda datamaskin man programmerar på, utan kan funka på alla datorer samtidigt. På så sätt lade Grace Murray Hopper grunden för det moderna programmeringsspråket. Två av de främsta paradigmskiftarna inom datatekniken var alltså kvinnor. Visste ni inte om det? Inte jag heller, förrän jag lyssnade på Fredrik Sjögren, genusvetare vid Luleå tekniska universitet. Han talade inför ett fullsatt Lillan i Luleå på internationella kvinnodagen. Kvinnors bidrag till IT-utvecklingen är betydande, men osynliggjort. Föreställningen om kompetens inom IT-forskningen är nämligen bilden av en man. – Kvinnor har svårt att ta sig fram inom IT-utvecklingen eftersom kulturen inom IT-forskningen inte förväntar sig att kvinnor ska kunna bidra, säger Fredrik Sjögren. Det är värt att tänka på när vi diskuterar Norrbottens framtid ur ett jämställdhetsperspektiv. Män sysslar med teknik, kvinnor sysslar med humaniora, därför måste humanioran få ta en större plats i Norrbotten, säger många. Det riskerar att bli ett sätt att säga att kvinnor och män är varandras motsatser och ska fortsätta att syssla med olika saker. Det skapar ingen verklig jämställdhet. Verklig jämställdhet får vi däremot när könet inte spelar någon roll. När alla får göra det de är intresserade av och bäst på, oavsett om de är män eller kvinnor. Teknikföretag och teknikforskningen måste sluta diskriminera tekniksnillen som råkar vara kvinnor. Det är extra viktigt i Norrbotten, som har ett framstående tekniska universitet. Där ska naturligtvis både kvinnor och män kunna komma fram och premieras på lika villkor. Tänk på Ada Lovelace och Grace Murray Hopper. Tänk om de hade blivit negligerade på grund av sitt kön, eller tillsagda att kvinnor borde syssla med humaniora istället. Då hade världens teknikforskning gått miste om två helt avgörande snillen.