Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av Norrbottens-Kuriren den 21 april 2012

Norrbotten måste låta Luleå lyckas

av Åsa Petersen
Norrbotten växer så det knakar. Nästan 200 miljarder kronor ska investeras i länet de kommande åtta åren, visade en kartläggning förra sommaren. Summan har växt sedan dess, med Facebookbygget och andra spännande grejer som händer. Gruvorna slukar mest pengar och arbetskraft. Till det kommer ny skogsindustri, vattenkraft, vindkraft och bioenergi. Glesbygdskommunerna i Norrbotten har fullt sjå med att bygga så attraktiva städer att människor faktiskt vill bo där. Inte bara flyga in och ut för att jobba. Men det hjälper inte hur fina samhällen Kiruna, Gällivare och Pajala än lyckas erbjuda – om inte Luleå mår bra. Varje land och län behöver en huvudstad som sjuder av liv. Där människor kan uppleva provokativ kultur och gastkramande sport, festa hela natten lång eller shoppa tills de storknar. Där folk kan möta varandra utan att redan veta vem den andra är. En stor del av tjusningen med att vara människa är ju att upptäcka nya människor och företeelser. Att känna att livet är större än vardagen ibland. Ett Norrbotten som tror att folk ska lockas hit bara med hjälp av jakt, fiske och storslagna naturupplevelser kommer att gå in i väggen fortare än kvickt. Det finns helt säkert en sådan friluftslängtande målgrupp för Norrbotten att nå, men den är inte stor nog. Företagen i länet längtar efter välutbildad, ung arbetskraft. Långtifrån alla ambitiösa, unga människor söker efter ”lugn och ro”. De vill bli utmanade och känna att de lever. Därför måste Luleå vara en stad som samlar så många människor och upplevelser att nästan vad som helst kan hända. Musikens Makt och Luleå Pride blir höjdpunkterna sommaren 2012. Jag längtar efter att träffa folk från hela länet där. Luleå har alla förutsättningar att bli en ännu starkare norrbottnisk huvudstad än i dag. Men då måste kommunen bli bättre på att binda samman universitetet med centrum. I dag lever Luleåborna parallella liv med studenterna. Vi vet att de finns ute på Porsön och att de har förjäkla kul, men vi möter dem sällan i vardagen. Om kommunen verkligen ansträngde sig för att få in studenterna till stan, kanske med en och annan utbildningslokal och studentlägenhet, skulle Luleås stadskärna börja leva på ett helt annat sätt än idag. Kolla på Umeå, Europas Kulturhuvudstad 2014. De har ett uteliv som Luleå bara kan drömma om – inte minst eftersom studenterna är en självklar del av stadsbilden. Det räcker inte att Luleå anstränger sig för att bli en bättre norrbottnisk huvudstad. Minst lika viktigt är att övriga länet låter Luleå växa på allvar. Det finns en uråldrig mentalitet i Norrbotten som säger att ingen ska tro att den är något. Denna klassiska jantelag bygger på föreställningen att människor och städer som växer gör det på någon annans bekostnad – när det i själva verket är tvärtom. Att tillåta Luleå att vara ett starkt regioncentrum skulle gynna hela länet. Själv skulle jag aldrig flytta till Kiruna om jag inte visste att jag kunde åka och vimla i Luleå med jämna mellanrum. Lika lite som jag skulle stanna kvar i Luleå om jag inte fick flyga till storstadspulsen i Stockholm emellanåt. Alla norrbottningar behöver inte resonera som jag. Men många av de unga människor som Norrbotten behöver gör det. › Läs artikel