Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 21 juni 2012

Pride förändrar min bild av Norrbotten

av Åsa Petersen
Luleå Pride kom med sommaren. Molnen sprack upp bara timmar före invigningen, som en välgångshälsning inför den första upplagan av Sveriges nordligaste Pridefestival. Jag tittar igenom mina bilder från helgen och känner ett stråk av ren och skär lycka. Vuxna och barn som hänger i Stadsparken, på filtar under sommarsolen. Artister som sjunger hjärtat ur kroppen och kampen ur själen. Tusen personer i lördagens Prideparad och ännu fler som tittade på.
Ja, jag erkänner. Jag inte bara dansade sönder mitt högerben, i lång klänning och höga klackar mot hård asfalt hela vägen runt stan. Jag även grät och kramades. Alla dessa människor, var kom de ifrån? Alla som ville vara med och fira människovärdet. Ta ställning för vår osvikliga rätt att vara oss själva. Det unika med hbtq-rörelsen är att den vet hur man förenar party med politik. Att gå med i en Prideparad är att vara med i en färgstark explosion. Uttrycken får vara lika många som individerna. Det gör människor starka och stolta. RFSL i Luleå och norra Norrbottens län, som arrangerar Pride, sysslar med regional utveckling i praktiken. De gör Norrbotten till ett län där alla människor, inte bara de som följer heteronormen, har livsutrymme. RFSL uppmuntrar alla som sympatiserar med regnbågsrörelsen att vara med i kampen. Klimatet är öppet och välkomnade. Efter Luleå Pride blir det svårare för folk med fördomar att sätta gränser för hur människor ”ska vara” i Norrbotten. Det gör vårt län till en plats där fler kan leva och verka – ja till och med uppfylla sina drömmar om livet, samhället och sig själva. Jag cyklar förbi Stadsparken, som nu ligger öde igen men som bara för några dagar sedan var en färgsprakande stolt festplats. Och jag tänker att min bild av Luleå och Norrbotten aldrig kommer att vara densamma. Nu är vi en del av hela den värld som firar Pride. När RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund invigde festivalen bad hon oss att kämpa och festa för alla de hbtq-personer i andra länder som inte får göra det. Längst fram i Luleås Prideparad fanns, liksom i andra parader världen över, parollen ”Marching for those who can’t.” Gayaktivisterna i Ukraina, som misshandlas av högerextremister och saknar skydd av polisen, har stöd av regnbågsrörelsen i Norrbotten. Vi står på samma sida i kampen om människovärdet och vi ger oss inte.