Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 6 juni 2012

Ta vara på Gustav Uusihannus entusiasm

av Åsa Petersen
Landstinget har utsett Gustav Uusihannu och Jennifer Wikström från Luleå till ungdomsambassadörer för Norrbotten. När Gustav, eller Gurra som han kallas till vardags, berättade det på Facebook fick han 514 likes och 73 grattis.
– Det finns mycket som är bra i Norrbotten. Vi har bra värderingar, fina förebilder och det sitter liksom aldrig fast. Det tänker jag lyfta fram, säger Gustav till P4 Radio Norrbotten. Han är själv en av dessa fina förebilder. Som Luleås mest profilerade fritidsledare är han inblandad i allt från streetbasketturneringar på Storgatan till att träna ensamkommande flyktingbarn i fotboll och svenska. Få lulebor har missat Gustav Uusihannus medborgarförslag om att visa EM-matchen mellan Sverige och England på storbildsskärm i Stadsparken. Gustav och RFSL fick så stort stöd för idén att kommunen omöjligt kunde säga nej. Nästa fredag inleds firandet av Luleå Pride med en riktig fotbollsfest. Som Norrbottens ungdomsambassadörer ska Gustav Uusihannu och Jennifer Wikström representera länet vid EU:s stora sommarskola på Azorerna. Där möts ungdomar, tjänstemän och beslutsfattare inom EU för att diskutera aktuella ämnen. – Jag kommer att förbereda mig väldigt noga och hoppas kunna knyta många spännande nya kontakter, säger Gustav. Om det är något vi behöver i Norrbotten, så är det entusiaster som honom. Som alltid ser möjligheter där andra ser problem och som utgår från att ingenting är omöjligt. Norrbottens framtid hänger på att unga människor känner att de kan förverkliga sig själva och sina idéer här. Om möjligheterna saknas i vårt län kommer nya generationer att söka sina möjligheter på andra platser. När det stod klart Luleå kommun sponsrar EM-festen i Stadsparken sa Gustav att han med detta ville visa unga människor att det går att påverka politikerna. Det gäller bara att våga göra sin röst hörd. Gustav Uusihannus engagerade och vardagsnära sätt att arbeta med barn och unga är ett strålande exempel på hur Norrbotten kan uppnå den ”attraktivitet” som länets beslutsfattare så ofta efterlyser i sina strategidokument.