Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av Norrbottens-Kuriren den 20 juni 2012

Brev till Norrbottens nya landshövding

av Åsa Petersen
Hej, fru landshövding! Jag skriver fru för att jag hoppas att du är en kvinna. Om du är en man får du ursäkta och tänka att det är coolt att vara queer. Inte är det så farligt att bli kallad fru någon gång. Norrbotten har haft 27 landshövdingar på 202 år. Nu blir du nummer 28. Att alla hövdingar före dig har varit män säger en hel del om Norrbottens könsstereotypa historia. Våra stolta basindustrier – skogen, malmen och vattnet – har länge varit sinnebilden för manliga yrken. Om det är något Norrbotten har förknippats med, så är det ”rejäla karlar”. Jag flyttade hem till Norrbotten för tre år sedan, efter över tio år på vift söderut. Jag kom hem till ett län som inte har hunnit lika långt som andra landsdelar när det gäller jämställdhet. Kvinnor med maktambitioner blir snart varse att glastaket är lägre och tjockare här. Det är inget ovanligt med bara män på bilderna när viktiga frågor har debatterats eller stora beslut har fattats. Så varför bor jag här, över huvud taget? Svaret är lika enkelt som självklart. Norrbotten är på väg att förändras. Vi kanske fortfarande är ett gubbigt län, men här existerar en väldigt stark längtan efter jämställdhet. Jag är långtifrån den enda som utmanar gubbväldet och när jag gör det får jag ett överväldigande stöd. Inte bara av andra kvinnor. Även av män i alla åldrar. Vi är så många som längtar efter ett öppnare Norrbotten. Då krävs, förutom jämställdhet, en bredare syn på vad människor kan göra och hur de får vara. Oavsett etiketter som kön, etnicitet och sexualitet. Inte ens gruvarbetaren ska behöva leva upp till bilden av den traditionella gruvarbetaren. Gruvföretagen satsar förresten stort på att locka kvinnor som arbetskraft. Som ny landshövding i Norrbotten är du så klart medveten om att du kommer till landets hetaste investeringsregion. Säkert har du redan besökt någon av gruvorna som är på väg att öppnas för att möta världens efterfrågan på järnmalm. Nästan 200 miljarder ska investeras i Norrbotten de kommande åren, visar kartläggningar. Förutom gruvorna rör det sig om satsningar på skogsindustri, vattenkraft, vindkraft och bioenergi. Facebooks serverhallsbygge i Luleå icke att förglömma. Det kan vara lätt för dig att snöa in på denna guldrusch. Att se basindustrin som målet. Att betrakta allt annat som sker i länet som ett medel att skapa ”attraktiva livsmiljöer” för dem som ska arbeta i basindustrin. Jag ber dig att inte göra det. Nyckeln till Norrbottens överlevnad, att bryta den negativa befolkningsutvecklingen, är att även se kraften hos alla norrbottningar som aldrig kommer att arbeta i basindustrin. Alla dem som är med och utvecklar länet på andra sätt. Med hjälp av sådant som kultur, handel, turism, vård och omsorg. Förra helgen gick Sveriges nordligaste Pridefestival av stapeln för första gången. Du skulle ha varit med. Stadsparken i Luleå förvandlades till en grönskande oas av musik, debatt och picknickhäng. I Prideparaden, som firar människovärdet och människors rätt att vara sig själva, gick över 1.000 personer. Den norrbottniska hbtq-rörelsens stora fest engagerade över gränserna. Ett av helgens finaste minnen är IFK Luleås lagfoto framför regnbågsfanan. Fotbollspelarna ler mot kameran med sopsäckar i händerna. De var volontärer under Luleå Pride. Kära nya landshövding, välkommen till ett Norrbotten som förändras. Från nedläggningshot till investeringskraft och från gubbighet till regnbågsmentalitet. Vägen är fortfarande lång. Men vi är många som tycker om vårt län och vill vara med och utveckla det. Jag hoppas att du är en av oss. P.S. Om det kommer några herrar och säger att du måste basta med dem för att kunna vara med och fatta besluten, tro dem inte. Bastun är en toppenplats för rekreation men den kan lätt göra dig snurrig i huvudet. Den är alldeles för varm och instängd för att du ska kunna tänka klart. D.S. › Läs artikel