Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 10 oktober 2012

Det handlar om människosyn

av Åsa Petersen
Norrbotten jobbar på sin självbild. Resan från bidragslän till investeringslän kräver det. Offerkoftan funkar inte längre. Samtidigt jobbar vi på andras bilder av oss. Fördomar om ”Norrland” och ”norrlänningar” sitter fortfarande i. Den där myten om närande och tärande som aldrig har varit sann.
Attityder är höstens modeord inom regional utveckling. Om vi ska bli framgångsrika krävs det att vi jobbar med förutfattade meningar, våra egna och andras. Det slutar lätt i antingen självförhärligande eller självspäkning. ”Vi har inget att skämmas för!” eller ”Vi är världens mest fördomsfulla!” När sanningen så klart ligger någonstans mitt emellan. Vi har fördomar om andra och andra har fördomar om oss. Båda sakerna måste bekämpas. En man som väljer en man eller en vit som väljer en vit inser inte att det är precis samma mekanismer som får en stockholmare att välja en stockholmare. Normen älskar att reproducera sig själv, att upprätthålla sin egen makt. Det är därför den är så stark. Och det är därför det kan vara så fruktsamt att bryta mot normen. Då händer äntligen nya saker. Förutom det självklara i att ingen ska behöva bli diskriminerad på grund av etiketter som kön eller etnicitet, så har Norrbotten verkligen inte råd att diskriminera. Ni har hört det till leda men det blir inte mindre sant för det: De stora pensionsavgångarna i det åldrande Norrbotten gör att vi måste söka vår arbetskraft utanför länets gränser. För att klara det måste vi givetvis välkomna och respektera människor som faktiskt vill bo, leva och göra något bra här. Hur gör vi det? Ja, hur är man en schysst person i sin vardag? Hur lever en bäst i sammanhang med andra? Ett ständigt anständighetstema för människan har varit att försöka behandla andra som hon själv vill bli behandlad. Om vi utgår från att andra människor har samma behov av att bli respekterade som vi själva har, och försöker agera efter det i alla våra roller, är mycket vunnet. För det som kallas attityder och självbild handlar i själva verket om människosyn. Den som respekterar andra har all anledning att respektera sig själv. Det är inte så enkelt som det låter. Men det är själva utmaningen med att vara människa.