Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 24 oktober 2012

Jag hoppas det hopplösa

av Åsa Petersen
Jag hoppas att hösten ska stanna kvar lite längre. Att luften ska vara hög och löven spraka några dagar till, innan den första snön lägger sig mjuk över Luleå. Och så hoppas jag att ingen jag älskar ska dö.
– Jag är Hope och jag är den sista som överger dig, säger Charlotte Lindmark i sin nya föreställning på Norrbottensteatern. Hon har både svettband, knäskydd och hjälm. Det kan behövas, för hoppet är mellanbarnet inklämt mellan tron och kärleken. Hon som får plocka upp spillrorna av oss när vi inte har något annat kvar än själva hoppet att hoppas på. I Charlotte Lindmarks gestaltning tar Hope emot människors allehanda önskningar. Allt från att få bjuda kungaparet på hembakt till att mannen som misshandlar dig ska skadas, inte dö, i en liten singelolycka. Bara precis så illa att han varken kan skada dig eller dina barn igen. Det är en föreställning som skulle kunna vara trivial. Om den inte sa så mycket om människors trivialitet. Charlotte Lindmark skildrar mänskliga överlevnadsstrategier. Man kan inte alltid reda ut sitt liv. Man har inte alltid kraften eller makten. Men man kan i alla fall hoppas. Norrbottensteatern har på senaste tiden fått viss kritik för att ha för mycket humor på programmet. Revy och komedi och gud vet allt. Var är den samhällskritiska teatern? frågar kritikerna. För min del var det länge sedan jag såg något så obehagligt som när Charlotte Lindmark kvävde publikens gapskratt med den misshandlade kvinnans hopp om att komma undan sin man, att lyckas skydda sina barn från tyrannen. Dova hjärtslag pulserade på scenen. Jag vet inte om det verkligen var en del av pjäsens ljudbild eller om det bara hördes i mitt eget huvud. Norrbottensteatern kommer, liksom alla andra offentliga scener, alltid att granskas och vara utsatt för debatt. Det hör till villkoren för gemensamt finansierad kultur. Vi förväntar oss tack och lov att kultur som får stöd av samhället ska kritisera samhället, utan att styras av sådant som makthavares och sponsorers önskemål. Norrbottensteatern och andra kulturinstitutioner tar en försvinnande liten del av våra gemensamma skattepengar, men ger tillbaka tusenfalt. Det handlar inte att erbjuda nöje eller förströelse i första hand. Det handlar om att via kulturen ge människor en chans att få syn på sig själva och samhället utan att behöva betala skyhöga, exkluderande biljettpriser. Precis som när Charlotte Lindmark får mig att erkänna mitt allra mest hopplösa hopp: Att alla jag älskar ska leva. Forever.