Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 7 november 2012

Egyptens revolution på plats i Boden

av Åsa Petersen
Så länge Norrbotten har ett levande kulturliv så kommer avståndet mellan vårt län och världen att vara överkomligt. Vi kan vara nära, istället för långt borta. Det är min tanke när jag ser utställningen ”Liberation – a process review” på Havremagasinet i Boden.
Fem egyptiska samtidskonstnärer ställer ut sina verk. De skildrar landets sköra väg från diktatur till demokrati – en kamp som fortfarande pågår på Tharirtorget i Kairo. Kulturarbetarna var oerhört betydelsefulla i den egyptiska revolutionen, säger curatorn Nagla Samir i Norrbottens-Kuriren. – De var otroligt delaktiga och höll modet uppe på demonstranterna, inte bara med slagord och plakat, utan de läste poesi och litteratur, sjöng sånger och målade graffiti med revolution och demokrati som bärande inslag. Graffitimålaren Ammar Abo Bakr är en av de egyptiska konstnärer som nu gästar Boden. – Jag följde bara med i rörelsen, var en i gruppen. Min kamp mot regimen sker på väggen, utomhus, en kamp jag delar med många. Själv hade jag inte kunnat skapa förändringen, säger han till Kuriren. Nagla Samir intygar hur viktiga graffitimålarna ändå har varit för revolutionen. Graffiti var förbjudet under Mubaraks regim. Egypten har visserligen en lång tradition av muralmålningar, men väggkonst har aldrig tidigare använts som politiskt statement. Nu blev graffitimålarna kärnan i revolutionen. Symbolen för att folket ägde gatorna igen. Att se Ammar Abo Bakr’s graffiti på Havremagasinets gårdsplan, som han färdigställer med hjälp av norrbottniska målare, är att förstå lite mer om världen. Människorna som riskerar sina liv för demokrati träder fram ur graffitin. Deras beslutsamma ansikten och hjälpande händer. Jag är glad att Norrbotten kan visa sådan konst. Att världen kan bli så liten – och samtidigt så stor. Kulturen är inte bara livsviktig för att förändra samhället. Den är även avgörande för att binda samman människor över landsgränser och mellan kontinenter. Landstingets kulturchef Elisabeth Lax var med och invigde den egyptiska utställningen på Havremagasinet. Hon sa att nu har världen kommit till Boden, och Boden har kommit till världen. Norrbotten är en del av världen. Kulturen visar oss det. Jag är så glad att den finns.