Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av Norrbottens-Kuriren den 2 november 2012

Låt Musikens Makt bli det nya Luleåkalaset

av Åsa Petersen
Kalaset luktar gammal fylla, skrev jag i Kuriren den 6 augusti. Det var måndagen efter Luleåkalaset. Jag hade tröttnat på denna ingrodda stadsfest enligt klassisk svensk modell. Okontrollerad fylla i öltält, langosförsäljare i varje inhängnat hörn och minst sagt trötta artistbokningar. Mina krönikor brukar väcka starka känslor. Jag är van vid att läsarna delas in i två läger, för och emot. Men denna gång fick jag nästan uteslutande medhåll. Många längtade efter något nytt. En annan sorts stadsfest med öppnare stämning, större kulturell bredd och bättre lokal förankring. Mer musik och mindre fylla, helt enkelt. Luleåkalasets sjunkande besökssiffror pekar i samma riktning. Allt färre är beredda att betala svindyrt inträde till inhängnade festivaler i stadskärnor. Trenden är densamma över hela landet. Även PDOL och Storsjöyran tappar besökare. Kommunen gör alltså helt rätt som meddelar att Luleåkalaset ska göras om. Tyvärr verkar förändringen inte löpa hela linan ut. Den nuvarande arrangören av Luleåkalaset, det kommunala bolaget Luleå Expo, får fortsatt förtroende att driva stadsfesten. Trots att deras koncept inte har funkat. Det blir ett gratiskalas redan sommaren 2013. Så riskerar Luleåkalaset att bli en fortsatt trist historia. Inga stängsel, mer mat och färre öltält – allt det är bra. Men det räcker inte för att göra Luleåkalaset till en framgång. Trenden är att även gratisfestivaler tappar besökare. Folk har ledsnat på medelvägen. Det gäller att göra något helt nytt, med mer själ och hjärta, för att locka den kräsna festivalpubliken. I Luleå finns själen och hjärtat representerat i Musikens Makt. Denna drogfria gratisfestival har bara tre år på nacken, men har redan hunnit etablera sig som en av norra Sveriges stora musikhändelser. Legendariska Docenterna skulle bara göra en festivalspelning sommaren 2012. De fick rådet att välja Musikens makt. Sagt och gjort. Helgen innan skolorna började i augusti stod Docenterna på Strandscenen på Gültzauudden. Året innan gjorde Jakob Hellman en bejublad comeback på samma scen. För Musikens makt står musiken i centrum, det hörs på namnet. Ändå är Musikens makt ingen smal musikfestival. Bredden i bokningarna har funnits med ända från början. Allt från topplistepop till hårdrock och indieakter står på programmet. Lokala artister på uppåtgående delar scen med Sveriges största stjärnor. Även när det gäller kringaktiviteter har Musikens makt precis det lokala perspektiv som nu eftersträvas för Luleåkalaset. I stället för tillresta langosförsäljare serverar lokala krögare maten. Så borde framtidens breda stadsfest i Luleå också fungera. Låt stadens krögare flytta rakt ut på gatan och servera sin mat och dryck i festivaltappning. När kommunen äntligen har bestämt sig för att göra om det tynande Luleåkalaset vore det huvudlöst att inte låta Musikens makt växa och utvecklas till en stor stadsfest. Festivalen har exakt det tänk och de ambitioner som politikerna vill ska känneteckna det nya Luleåkalaset. Förutom Musikens makt finns det många andra som borde få vara med och utforma den nya stadsfesten. Luleå har ett brett kulturliv med många kunniga eldsjälar. Arrangörerna av Minus 30 och Luleå Pride har viktiga erfarenheter att bidra med. Liksom Svartöns Blues, Kulturgården i Gammelstad och punkarna på Föreningsgatan 7. Om Luleåkalaset ska bli en nytänkande stadsfest med stark lokal förankring krävs att det lokala kulturlivet faktiskt får ta ansvaret för stadsfesten. Inte bara släpps in på ett hörn. För kommunen är det kanske enklast att låta det kommunala bolaget fortsätta producera sitt Luleåkalas. Men för stadsfesten vore det bäst med en total nystart. › Läs artikel