Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 20 februari 2013

Välkommen på humorskola för tjejer

av Åsa Petersen
Män är inte roligare än kvinnor. Kvinnor är bara bättre på att stödskratta. Med det budskapet kom Nour El-Refai, skådespelare och komiker, till Kraftsamling i Kulturens Hus i Luleå.
Hennes uppgörelse med patriarkatet var lika provocerande som konkret. Säkert obehaglig för de i publiken som gärna pratar om jämställdhet på stora konferenser, men som inte är lika sugna på att förändra sin egna beteenden när vardagen kräver praktisk handling. Om Norrbotten någonsin ska bli ett jämställt län räcker det inte med jämlik representation i beslutande församlingar (dit vi förvisso har långt kvar). Då krävs även att den vita och heterosexuella medelålders mannen upphör att vara norm, alltså den som har tolkningsföreträde, i maktens rum. Kvinnor måste kunna ta ordet på möten – och bli lyssnade på – med samma självklarhet som män. Vi kan lätt lura oss att så redan är fallet, för att slippa se obehagliga sanningar om oss själva. Hur vi gör skillnad på människor bara på grund av vad de har mellan benen. Nour El-Refai låter oss inte komma undan. Hennes ”Humorskola för tjejer – så blir du en lagom rolig tjej!” har hög igenkänningsfaktor. Det går inte annat än att skratta åt eländet. Låt mig återge humorskolan steg för steg. 1) Hitta en referens Tro inte att du kan välja ämne helt själv. Om du vill ha uppmärksamhet måste du hänga på vad männen redan har sagt. Om en man har pratat om bilar, kan du inleda med ”Apropå bilar, när jag körde hem från jobbet igår kom jag att tänka på att…” 2) Sätt en rejält saftig rubrik Det gäller att fånga uppmärksamheten så snabbt som möjligt. Knepet är att inleda med något riktigt saftigt. Pang på bara! Om du till exempel säger: ”EN GÅNG HADE JAG OCH MINA TJEJKOMPISAR NAKENFEST!” kan du vänta dig full uppmärksamhet. 3) Skynda dig så mycket du kan med att berätta historien Bli inte långrandig. Då kan församlingen tappa intresset för vad du har att säga. Gör din historia så kort och effektiv som möjligt, så att du inte tar upp allt för mycket av männens ovärderliga tid. 4) Nu ska du vara tyst och lyssna på männens historier När du väl har berättat din historia enligt humorskolans regler, bli inte inspirerad av hur bra det gick och börja berätta nya historier. Då blir du bara jobbig. Det bästa är nu om du tar ett steg tillbaka och skrattar åt männens historier istället. Nour El-Refai är komiker. Hon skruvar verkligheten för att göra den tydlig. Men hennes budskap är inte det minsta på skämt – utan på fullaste allvar. Så länge vi inte kan tala med varandra på ett jämlikt sätt får vi inget jämlikt samhälle. Så länge sådant som kön, hudfärg och sexualitet avgör vem som får mest respekt kommer vårt samhälle att vara orättvist. Både i makt och i resurser. Tänk på det nästa gång du går in på ett möte där viktiga frågor för Norrbotten ska avgöras. Visa respekt nog att lyssna på vad som sägs – istället för att snöa in på vem som säger det.