Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av Norrbottens-Kuriren den 1 mars 2013

Bostadsbristen – både bra och dålig

av Åsa Petersen
Bostadsmarknaden i Luleå är stekhet. Tidigare i februari såldes en trea i Södra hamn för rekordsumman 3,25 miljoner kronor. Förra året steg priset på bostadsrätter med hela 19 procent, mest i hela landet. I Luleå centrum är ökningen störst. Där har priserna exploderat. Det är lätt att se problemen med en sådan utveckling. Att det byggs för lite, vilket driver upp priserna på lägenheter. Att centrala stan blir segregerad när bara folk med gott om pengar och saftiga lånelöften från banken har råd att skaffa lägenhet där. Samtidigt är den heta bostadsmarknaden ett bevis på att det går bra för Luleå. Det här är en kommun där människor vill bo, dit människor söker sig. Det är ett mycket bättre utgångsläge än om utflyttningen hade tagit greppet om Luleå. Om människor hade flyttat härifrån och lägenheter stått tomma – för att så småningom rivas. Efterfrågan på lägenheter i centrum tyder på en levande stad. Här finns arbetsplatser, kultur, nöjesutbud, handel – och samtidigt den närhet till naturen – som gör att folk vill bosätta sig mitt i smeten och ta del av det sociala livet. Luleå riskerar inte att bli en allt ödsligare spökstad, som på grund av befolkningsminskning och minskade skatte-intäkter inte kan ge välfärd åt invånarna. Ändå, bostadsbristen är ett faktum. Den måste lösas. Eftersom efterfrågan på nya bostäder är som allra störst i centrum är det där lyftkranarna måste resa sig och nya våningshus växa från marken. De som är skeptiska till höghus i Luleå måste tänka om. Självklart ska höghusen byggas så att både bostäderna och staden blir funktionella, det är det vi har stadsplanerare och arkitekter till. Men att kategoriskt säga nej till höga hus för att de ”förstör stadsbilden” eller för att ”vi inte är nåt jäkla Manhattan” är bara dumt. Ett Luleå som snart passerar 75.000 invånare och som siktar mot att bli 10.000 fler kan helt enkelt inte nära drömmen om att vara en pittoresk småstad. Luleå måste och ska vara större och livligare än så. Det är även stadens ansvar som regioncentrum i Norrbotten. Nybyggen är dyra. Månadsavgifterna på nya bostadsrätter, för att inte tala om lånekostnaderna, kan skrämma slag på vem som helst. Samtidigt gör nya lägenheter att äldre och billigare lägenheter blir lediga. Att bygga nytt är nödvändigt för att få den cirkulation på bostadsmarknaden som behövs om unga människor någonsin ska kunna flytta hemifrån. Luleå tekniska universitet växer, inte minst för att Facebooketableringen har satt Luleå på kartan. Nya studenter har fått upp ögonen för vår stad – nu kommer de hit och behöver någonstans att bo. Kommunen måste lösa bristen på studentbostäder. Det är varken rimligt eller försvarbart att unga människor som vill plugga i Luleå måste ha förmögna föräldrar som kan köpa dem en lägenhet. Unga människors bostadssituation är över huvud taget en viktig fråga för Luleå, om vi vill vara en stad som fortsätter att växa och utvecklas. Det kommunala bostadsbolaget Lulebo borde komma överens med de privata hyresvärdarna om att öronmärka små och billiga lägenheter för unga människor. Så att de kan flytta hemifrån när de är redo för det – inte när de redan borde haft ett eget liv för länge sedan. Vad Luleå minst av allt behöver är en bostadsmarknad av stockholmsk sort, där unga människor är beroende av antingen pengar eller kontakter för att kunna hyra svart i andra hand år efter år. Problemen är många, men de är inte oöverstigliga. Och i grunden är bostadsbristen en god signal om att Luleå är en stad där saker händer, där människor vill bo. Det är bara att gratulera politikerna som har denna stora utmaning att lösa. › Läs artikel