Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av Norrbottens-Kuriren den 15 mars 2013

Delade turer hotar äldreomsorgen

av Åsa Petersen
Norrbotten har sedan länge problem med utflyttning. Unga människor med ett intresse för omsorgsyrken kommer att fly länet om situationen inte förbättras. Tänk dig att du jobbar fyra timmar på morgonen. Och fyra timmar på kvällen. För håltimmarna mitt på dagen får du ingen ersättning. Kanske hinner du inte åka hem och vila mellan arbetspassen, eftersom resvägen är för lång. Även om du skulle hinna åka hem, hinner du inte gå ner i varv. För att du vet att du ska jobba om bara några timmar igen. Få av oss skulle vilja arbeta under sådana villkor. Men många gör det ändå. Framförallt inom äldreomsorgen. Systemet kallas delade turer och är ett sätt för det offentliga att kunna erbjuda service till medborgarna när den behövs. Undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter och bussförare får betala med sin egen hälsa. Bara 10 procent av de som arbetar delade turer är positivt inställda till det, visar en ny undersökning från fackförbundet Kommunal. Dagliga känslor av stress, trötthet och otillräcklighet är vanliga. Det är inte så konstigt. Forskningen har slagit fast att delade turer ofta innebär problem med att få ihop sociala relationer, familjeliv och barnpassning. I Norrbotten är situationen värst i landet, visar Kommunals undersökning. 32 procent av de norrbottniska kommunalarna arbetar delade turer. Genomsnittet i Sverige är 24 procent bland kommunanställda och 22 procent bland privatanställda. Äldreomsorgen i Norrbotten har en extrem situation. Där arbetar nästan 80 procent av Kommunals medlemmar delade turer. Att jämföra med Stockholm, där motsvarande siffra är drygt 25 procent. – Det här har blivit ett av arbetsgivarnas sätt att pressa kostnaderna i äldreomsorgen, tillsammans med tätare helgtjänstgöring, färre fast anställda, fler anställda på timmar och fler utan yrkesutbildning med låga löner, säger Sofia Eriksson, ordförande för Kommunal i Norrbotten, till Kuriren. Det är så att jag skäms. Politikerna i Norrbotten talar ideligen om ”den demografiska utmaningen”. Som bland annat innebär att länets befolkning blir allt äldre med ett allt större vård- och omsorgsbehov. Var och varannan dag slås det fast att vården och omsorgen måste bli moderna och attraktiva arbetsgivare, för att unga människor ska vilja jobba där. Är det bara prat utan substans? Hur har makthavarna tänkt sig att locka nya medarbetare till en äldreomsorg som erbjuder usla arbetsvillkor? Norrbotten har sedan länge problem med utflyttning. Unga människor med ett intresse för omsorgsyrken kommer att fly länet om situationen inte förbättras. Det hotar framtidens äldreomsorg. Naturligtvis är delade turer en jämställdhetsfråga. Kommunal skriver: ”Generellt kan man säga att inom äldreomsorgen, som är en kvinnodominerad bransch, förekommer ingen ersättning för timmarna mellan arbetspassen. Däremot ges i bussbranschen en ekonomisk timersättning.” Bussförare kan ofta välja mellan helgtjänstgöring och delade turer. Det valet finns sällan inom äldreomsorgen. Det är som det brukar. Ju fler kvinnor inom ett yrke, desto sämre arbetsvillkor. Inte bara när det kommer till lön – utan även när det gäller arbetstider, arbetsmiljö och personalens inflytande. Kvinnors arbete värderas inte lika högt som mäns och det märks ständigt på arbetsvillkoren. Längre har jämställdheten i Sverige inte kommit. Det finns ljuspunkter. Efter flera års högljudd debatt har kommunledningen i Luleå bestämt att de ofrivilliga deltiderna i omsorgen ska avskaffas under 2013. – Vi har sagt att frågan ska lösas och att vi ska skjuta till pengar om det krävs, sa det socialdemokratiska kommunalrådet Yvonne Stålnacke till Kuriren i december. Nu gäller det att Luleå kommun lever upp till löftet. Och att andra norrbottniska kommuner följer efter. Ytterst är det en fråga om anständighet och förtroende. Norrbottningarna har rätt till en professionell äldreomsorg som inte utnyttjar utan respekterar sina medarbetare. › Läs artikel