Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 22 januari 2014

Evgenia är Norrbottens framtid

av Åsa Petersen
För ett år sedan låg 14-åriga Evgenia apatisk hemma i Boden. Hon hade varken talat, ätit eller druckit sedan hennes familj, som kommer från Armenien, fått veta att de skulle utvisas från Sverige. Evgenia hade lärt sig svenska på bara ett år och tolkade beskedet åt sin pappa. Sedan föll hon ihop och tappade all kontroll över kroppen.
– Om vi inte får hjälp kanske min dotter dör, sa Evgenias mamma till Norrbottens-Kuriren. I maj kom uppehållstillståndet som skulle rädda Evgenias liv. I juli visade hon sina första livstecken. Hon började med att röra lite på fötterna och fingrarna. Öppnade ögonen några sekunder åt gången. Kunde säga orden ja, nej och vatten. Förmågan att gå måste hon träna upp hos en sjukgymnast. Hemtjänsten har hjälpt Evgenia att återfå språket genom att läsa böcker för henne. – Själv minns jag inget från att jag svimmade och inget under tiden. Nu efteråt har min mamma berättat allt, säger Evgenia när Norrbottens-Kuriren träffar henne. För cirka tio år sedan for apatiska flyktingbarn mycket illa i Sverige. Barnens apati förklarades med att de simulerade. Alltså låtsades vara sjuka. Regeringens utredare deltog i det helt grundlösa misstänkliggörandet och riksdagen röstade nej till en amnesti. Kulmen kom när Svenska Dagbladet skrev att polisen misstänkte att apatiska flyktingbarn hade blivit förgiftade. En handläggare på Migrationsverket hävdade att föräldrar tog med sig barn till Sverige ”för att offra i asylprocessen”. Det blev inga åtal. Tester visade inga spår av förgiftning. Vårdpersonal som hade jobbat med de aktuella barnen kallade misstankarna ”bisarra”. Sverige måste dra viktiga lärdomar av den skandal som behandlingen av de apatiska flyktingbarnen utvecklades till. Att makthavare misstänkliggör barn, för att försvara en restriktiv flyktingpolitik, är oacceptabelt. Evgenias historia blir till ännu ett vittnesmål om hur viktigt det är att myndigheter tar barn på allvar – även när de har flytt från ett annat land. För Norrbottens del är det en ära att få vara hemlän åt barn som Evgenia. Innan apatin gick hon i förberedelseklass. Nu ska hon äntligen få börja i årskurs åtta. – Det ska bli spännande. Och kul. Vi har varit där och skolan verkar jättefin, säger Evgenia till Norrbottens-Kuriren. Hon är ett av alla de ovärderliga barn som utgör Norrbottens framtid.