Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 5 februari 2014

Norrbottensmusiken räddar alla hjärtans dag

av Åsa Petersen
Den 14 februari. En kväll som kan framkalla ångest hos vilken singel som helst – även hos oss som egentligen tycker att alla hjärtans dag mest är kommersiellt tjafs. Jag vet i alla fall vad jag ska göra i år. Gå på konsert med Norrbottens Kammarorkester, som gästas av dirigenten Cathrine Winnes Trevino och cellisten Jakob Koranyi.
Norrbottensmusiken bad mig skriva texterna till konsertprogrammet. Det kastade mig in i den klassiska musikens historia. Jag lärde mig att den amerikanska kompositören Marion Bauer föddes på 1880-talet av judiska föräldrar. Verket som kammarorkestern ska spela – Symphonic Suite op. 34 – sägs skildra hennes familjehistoria och djupa känsla av förlust. En del av Bauers familj kom från Europa till USA på 1800-talet, medan andra stannade i franska Alsace och föll offer för nazisterna. Bauer var en musikalisk pionjär. Hon spelade i en aktiv roll i att forma den amerikanska musikaliska identiteten under 1900-talets första halva. Hon undervisade och föreläste brett, bland annat som första kvinna vid New York Universitys musikaliska fakultet. Hon respekterades för sin förmåga att förklara modern musik och lyfte kvinnors betydelse inom musiken. Vidare till nästa verk, Ludwig van Beethovens Symfoni nr 2. När Beethoven skrev denna symfoni började han inse att hans dövhet var obotlig. I ett brev till sina bröder beskriver Beethoven sin förtvivlan och sin önskan att övervinna sina besvär för att kunna slutföra sin konstnärliga gärning. Beethoven höll brevet gömt bland sina privata papper för resten av sitt liv. Det upptäcktes först efter hans död. Beethoven skulle fortsätta att skapa och uppföra sina verk även när dövheten blivit total. Hans sorg över den försvinnande hörseln märks inte heller i hans andra symfoni, som är både munter och elegant. Tänk att jag ska få höra dessa stycken på Kulturens Hus i Luleå på alla hjärtans dag, istället för att sitta hemma och vänta på blombud. Jag gissar att jag får tacka Norrbottensmusiken för det. Det är länets egen musikinstitution som ska erbjuda musikarrangemang i samtliga kommuner. I verksamheten ingår, förutom kammarorkestern, bland annat Norrbotten Big Band. Verksamheten för barn och ungdom är omfattande med cirka 250 skolkonserter per år. Jag är nybörjare på klassisk musik, det ska erkännas. Det är en konstform som kan upplevas otillgänglig och liksom svår – inte till för vanligt folk. Men biljetten till kammarorkesterns kväll kostar mindre än nästan vilken popkonsert som helst. Jag är glad att leva i ett samhälle som gör det möjligt genom att våga satsa på kultur.