Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 16 april 2014

Det är damerna som bärgar guld till Norrbotten

av Åsa Petersen
Guldyra råder i Luleå. Northland Basket har både muskler och vilja av stål. Nu är det dags för länets lagidrottsfinansiärer att börja fördela pengar efter kompetens istället för kön.
Northland Basket har ambitiösa mål. De vill bli Sveriges ledande damelitklubb – i Europa. Och samtidigt höja ribban för svensk damlagidrott över huvud taget. ”Vi vill ge tjejerna en möjlighet att pröva lyckan som individer och dessutom tjäna pengar på något som de brinner för och älskar”, läser jag på Northland Baskets webb. Frågan är om de inte är på väg att lyckas. I Expressen säger coachen Jens Tillman, som redan har vunnit fem SM-guld som spelare och två som tränare, att lördagens guld med Northland är det allra största. Jag börjar hänga efter honom på Facebook och frågar hur han menar: Varför är denna titel större än alla de andra? – För att det verkligen känns som att det är ett guld som inte bara berör en stad eller ett län. Jag upplever det som att det har berört folk på riksnivå! Sen är det givetvis sättet vi gjorde det på. Lite som nån amerikansk snyftfilm… typ Miracle on Ice! Ja, det har han ju rätt i. Efter fem eviga SM-silver kämpade Northland Basket hem guldet, genom att först vinna grundserien och sedan tre raka nervdallrande finalmatcher. Trots skador och allt möjligt helsike. Även Anna Jonsson, klubbdirektören som är på väg att bli en legendar i Luleå med sitt raka sätt och sin enorma beslutsamhet, känner stödet från hela landet. – Det känns verkligen som om de flesta unnar oss den här framgången. Hon är inte nöjd än. Fler SM-guld ska vinnas till klubben och villkoren för svenska damelitidrottare måste förbättras väsentligt. Northland Basket har lyckats höja lönerna till sina spelare med 100 procent. Men Anna Jonsson skäms fortfarande över att lönerna är för låga, säger hon till NSD. – Jag tycker att det är skamligt att vi inte kan betala spelarna mer och då betalar vi ändå mest i ligan. Tänk om de hade förutsättningar att kanske bara jobba halvtid, eller plugga halvtid, tänk vad bra de skulle kunna vara då. Vilken potential det finns. Det är något som hela länet borde ta sig en funderare på. Spelarna i Northland Basket tjänar tillsammans lika mycket som en enda spelare i Luleå Hockey. Det finns bara en anledning till det: Att de stora pengarna fortfarande satsas på herridrotten, just för att spelarna är herrar. Men det är damerna som bärgar guld till Norrbotten. Tänk på det kära finansiärer, och fördela pengarna efter kompetens istället för kön för en gångs skull. Hehe.