Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 18 juni 2014

Norrbottnisk feminism på Nordiskt Forum

av Åsa Petersen
Jag kan villigt erkänna att jag var en stolt norrbottning på Nordiskt Forum i Malmö. Norrbotten har kanske inte kommit lika långt i jämställdhetsarbetet som många andra. Men utvecklingen går snabbt i vårt län, eftersom så många norrbottningar kämpar mot sexistiska strukturer. Därför är det spännande att vara feminist i Norrbotten just nu.
Hela 100 norrbottningar var på plats under Nordiskt Forum. På fredagen hölls ett uppskattat seminarium om hur norrbottniska aktörer samverkar för jämställdhet. Hockeyspelaren Johan Forsberg sammanfattade kampen i tre kärnfulla meningar: – Alla orättvisor gör mig väldigt förbannad. Feminismen är den viktigaste frågan tillsammans med kampen med rasismen. För mig är det självklart att använda min plattform för att påverka. Luleå Hockey deltar i kampanjen Bryt Tystnaden, ett norrbottniskt samarbete för att få stopp på våld i nära relationer. En viktig del av kampanjen är webbportalen våldmotnära.se, där både våldsutsatta och våldsutövare kan få hjälp. – Webbportalen behövs för att människor ska få samma stöd oavsett om de bor i en större stad eller i en liten norrbottnisk by, sa Marianne Karlsson, länssamordnare för Samverkan mot våld. Piteå kommun var på plats och berättade hur de arbetar för hållbar jämställdhet inom sina förvaltningar. Exempelvis är all statistik i kommunens årsredovisningar numera könsuppdelad. – Hur ska vi annars veta hur vi har det med jämställdheten och vad vi måste jobba med? sa kommunalrådet Helena Stenberg och jämställdhetsstrategen Lena Sturk. Länsrådet Johan Antti och Pia Ramirez Måård från Winnet Norrbotten talade om Norrbottens regionala handlingsplan för jämställd tillväxt. – Handlingsplanen är konkret och mätbar och fokuserar på att vända negativ statistik, sa Johan Antti. – Eftersom så många varit inblandade i att ta fram handlingsplanen är det många som har ansvar för att göra den till verklighet. Den ska inte bli en hyllvärmare utan består av konkreta aktiviteter, fortsatte Pia Ramirez Måård. I seminariets paneldebatt deltog bland andra Kommunförbundets ordförande Britta Flinkfeldt-Jansson och landstingsrådet Kent Ögren. Det rådde ingen tvekan om att jämställdheten ses som en norrbottnisk framtidsfråga: Den är en förutsättning för att människor ska vilja leva i vårt län. Som den samhällsdebattör och opinionsbildare jag är fick jag till slut nog av samstämmigheten och utbrast ”Ja, jag är då inte med i er samverkan!” Det sa jag med humor men ändå på allvar: Om det ska gå framåt med jämställdheten krävs en fri samhällsdebatt och en stark feministisk opinionsbildning som kräver resultat och förändring av Norrbottens makthavare. Till sist spelade den romska orkestern Ternodrom från Luleå, med den romska aktivisten Tanya Hagert som sjöng och dansade. Hennes ord, toner och rörelser har alltid handlat om människors frigörelse och allas lika värde. Norrbotten vore inget utan kämpar som Tanya Hagert.