Åsa Petersen

Tänker på SD

26 oktober 2009
Tags ›
Titta på tanten här uppe. Snabbt, sakligt och snärtigt läxar hon upp en sverigedemokratisk antikhandlare i Landskrona.  ”Det är den gamla generationen man kan lita på”, som någon sa. Jag får ont i magen av Sverigedemokraterna. Spänningshuvudvärk också. De pressar samhället i fel riktning. Säger saker om ”de andra” (som om det fanns några ”andra”) som luckrar upp människovärdet. Så småningom vänjer vi oss. Sånt som inte gick att säga förut, blir okej att häva ur sig. Kanske lite sant ändå. Sverigedemokraternas muslimhat gör att även de som argumenterar emot riskerar att hamna snett. Muslimer klumpas ihop och stereotypiseras. Det blir liksom okej att tala om hur muslimer ”är” – oavsett om syftet är att förfölja eller försvara. Som om vi inte alla vore helt egna människor. Fördomarna flödar lika fritt som när ”svenskar” (8-9 miljoner) talar om ”utlänningar” (resten av alla människor i hela världen). En metod att möta Sverigedemokraterna brukar vara att smula sönder deras argument ett för ett. Man tar en text skriven av en sverigedemokrat och bevisar statistiskt och med forskning att påståenden om våldtäkter etc inte stämmer. Problemet med den metoden är att vulgärargument börjar tas på allvar. Och att vulgärargument sällan kan bemötas sakligt. Det finns ingen forskning som motbevisar helt huvudlösa påståenden om hela folkgrupper. Den moderna vetenskapen är tack och lov inte rasbiologisk, den offentliga statistiken utgår som tur är inte från etnicitet. Vårt samhälle har kommit längre än så. Så svaret till sverigedemokraten blir ofta: ”Det finns ingen statistik på det”. Och konspirationsteorierna, misstänkliggörandet kan fortsätta. Då tror jag mer på den här tantens metod. Att i vardagen sätta stopp för rasister. Att snabbt som attan, med känsla och tanke, säga ifrån. Det behöver inte vara så svårt. Det gäller bara att vara på hugget: ”Jag tycker det är hemskt med den här jakten på invandrare!” På Facebook får gruppen ”Jag lovar att aldrig tiga när nån säger något rasistiskt i min närhet” fler och fler medlemmar. Sverigedemokraterna mobiliserar ett motstånd som försvarar människovärdet och demokratin. Människor säger ifrån, sätter stopp, blir förbaskade, vaknar ur dvalan. Jag får lite mindre ont i magen. Tänker att det finns hopp ändå. Om bara medierna kunde ta sitt ansvar! Balansgången är svår, men jag gillar att Aftonbladet har dragit fram de antidemokratiska Sverigedemokraterna i ljuset, sagt nej till deras förrädiska sörgården-reklam för att istället avslöja deras rasism. Sveriges television däremot, vad håller de på med? I går kväll redovisade det ansedda debattprogrammet Agenda en opinionsundersökning som visade att 18 procent av väljarna vill se Sverigedemokraterna i riksdagen. Frågan var ställd så här: ”Tycker du att det vore bra eller dåligt om Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010?” Varför frågar SVT det, istället för att som vanligt fråga ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val idag?” Jo, för att blåsa upp Sverigedemokraterna. Sensationen är huvudsaken, inte verkligheten. 18 procent skulle aldrig svara att de röstar på Sverigedemokraterna. Därför väljer Agenda att fråga nåt mer luddigt, som kan tolkas lite hur som helst och kanalisera allt möjligt missnöje. Och Sverigedemokraterna pumpas upp till något de inte är. Siewert Öholm gjorde likadant med Ny Demokrati inför valet 1991, i SVT-programmet Svar Direkt. Kolla hur det gick. En sak till. Sverigedemokraterna kommer att göra allt för att kanalisera missnöje och vanmakt. De kommer att blåsa under, och rida på, avståndet mellan ”dom där uppe” och ”dom där nere”. Därför gäller det för politikerna att aldrig idiotförklara Sverigdemokraternas potentiella väljare. Utan att ta arbetslöshet, fattigdom, maktlöshet och diskriminering på allvar. Nu om någonsin gäller det att radikalisera politiken, att stärka välfärden och minska klyftor. Höja skatter rentav! Rasistiska partier vinner mindre mark i sammanhållna samhällen, där människor känner att de har ett värde och spelar roll.

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *