Åsa Petersen

Det är då som det stora vemodet rullar in

7 november 2009

SafeRedirect-2

Frusen törst i kön till Stadspuben i Luleå

Frusna drömmar uti monarkin

Kärleken får leva mellan nattskiftet och drömmen

Kärleken går på billigt vin

Det är då som det stora vemodet rullar in

Och från havet blåser en isande, gråkall vind

(Vintersaga, Ted Ström)

 

 

Mamma, mormor och jag gick på vernissage i Piteå idag. Musikern och konstnären Ted Ström ställer ut sina alster i Piteå-Tidningens foajé. Jag smet in i arkivet. Där finns läggen, med mina gamla ledare. Jag bläddrade inte, jag stod bara där och betraktade läggens ryggar.

1995 – 1996 – 1997.

Jag var en brådmogen ung dam på den tiden, tyckte att jag kunde uttala mig om allt och visste sanningen om det mesta. Kanske tur det. Annars hade jag väl aldrig vågat bli ledarskribent vid 19.

Nåja. Nu var det inte om mig det här skulle handla. Utan om Ted Ström. Jag skulle vilja köpa ett av hans alster, Happy Hour. Det syns kanske inte så bra i länken, men i den tavlan finns en människa för varje känsla. Som det är i en stimmig bar.

Ted bor i Nora numera, är god vän med min moster och morbror. Så vi har den stora lyckan att få höra honom sjunga och spela på olika släktkalas. När Ted bodde i Luleå skrev han Vintersaga, som först spelades in och gjordes känd av Monica Törnell. Texten är inspirerad av radions sjöväderrapport, som sakta makar sig över landet.

Ted började sitt vernissage i Piteå med att spela Vintersaga.

– BRA!! ropade en äldre man i församlingen.

Efteråt gick vi till Krokodil, Ronny Erikssons alternativa fik på Storgatan i Piteå. Jag berättade för en av mammas kompisar att jag är tjänstledig från Aftonbladet och frilansar som skribent i Luleå. ”Det är en tuff bransch du har gett dig in i”, sa han.

– Jag är också tuff! svarade jag.

2 kommentarer

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *