Åsa Petersen

Försvara flyktingbarnen

11 november 2009

Maria Ferm gör mig uppmärksam på situationen i Vellinge. Flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige ska få bo tillfälligt i byn Hököpinge. Det vill inte befolkningen. På ett informationsmöte med ett par hundra besökare var stämningen hätsk, rapporterar Skånskan.

– Vi vill inte ha flyktingar här. Punkt. Slut, sa en anonym man och tillade att det är därför folk röstar på Moderaterna.

Vellingebon Rolf Andersson var ”orolig” att någon eldar upp vandrarhemmet.

– Hoppas ingen gör det för då drabbas byns rykte. Men ägaren spelar verkligen rysk roulett.

Moderatstyrda Vellinge har alltid försvarat sin ovilja att ta emot flyktingar med ekonomiska argument. Men boendet för flyktingbarnen ska betalas av Malmö stad. Trots det beklagar sig Vellingemoderaten Carina Larsson:

– Det har inte funnits någon dialog. Det var bara pang bom. Hade vi haft möjlighet hade vi sagt nej.

Jag har svårt att hitta orden som beskriver mina känslor när jag läser Skånskans artikel. Sorg, vrede, vanmakt, välj själv.

Jag hoppas innerligt att opinionen för människovärde och demokrati, mot främlingsfientlighet och rasism, är redo att vakna på bred front. Så här kan vi inte ha det i Sverige. Här spekulerar vi inte i att hus där ensamma flyktingbarn bor ska brännas ner.

[Edit: Aftonbladet rapporterar nu att över 500 ensamkommande flyktingbarn väntar på någonstans att bo i Sverige. Hundratals kommuner vägrar att ta emot dem, trots att det vore en ekonomisk vinstaffär.

”Läget blir bara mer akut för varje dag som går. Det är väldigt tråkigt, för det är barn det handlar om. Ensamma barn”, säger Migrationsverkets Ronnie Magnusson.

Aftonbladet publicerar en lista på kommuner som tar emot ensamkommande flyktingbarn. Om din kommun inte finns med där, protestera hos närmaste politiker!

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *