Åsa Petersen

“Jag ska nog visa er!” tänkte mormor.

14 november 2009

5490_141917048222_764333222_3230644_3576211_n

När Irma Hedkvist var 16 år sa hon till sin pappa att hon ville läsa på realskolan i Kiruna.

– Det är ingen idé, du ska ändå gifta dig, svarade han.

Irma tänkte: “Jag ska nog visa er!”

Det var 1944. Hon lämnade hemmet i Junosuando för folkhögskolan Kävesta utanför Örebro. 1950 kom hon hem till Norrbotten igen. Då var hon färdigutbildad barnmorska efter två år i Göteborg.

Irma Hedkvist arbetade som barnmorska i 40 år, mellan 1950 och 1990. Hon är min mormor. I dag föreläste hon på Norrbottens Minne, folkrörelsernas arkiv i Luleå, om barnmorskornas historia i Norrbotten.

Irma glömmer aldrig när sexualupplysaren Elise Ottosen-Jensen, Ottar, kom till Arvidsjaur 1950. Skolans aula var fullproppad med folk. Inte bara kvinnor, “det var massvis med karlar också”. Man kunde höra en knappnål falla, så tyst var det när Ottar berättade om barnbegräsning.

– Det var fantastiskt att som ung höra henne tala.

Före preventivmedlens tid skötte kvinnorna barnbegränsningen genom att sitta uppe och sticka tills deras män hade somnat av utmattning. Då kunde kvinnorna äntligen gå och lägga sig bredvid dem i utdragssoffan, berättar Irma.

Hon började arbeta som barnmorska när födslarna flyttade från hemmens barnsängar in på sjukhusen. Irma hyser stor beundran för den gamla tidens distriktsbarnmorskor, som for mellan byarna i den norrbottniska glesbygden och förlöste kvinnor hemma.

– De barnmorskorna hade vad de gjorde. Ibland kunde de ha tio mil till sina förlossningar. Det var inga korta vägar minsann. Bil var inget att tänka på. De fick hästskjuts på vintern, cyklade eller gick på sommaren.

Distriktsbarnmorskorna var oumbärliga för sina patienter. Kvinnor som födde ensamma hemma när deras män arbetade i skogen. Kvinnor som var trötta och slut, som redan hade fem, sex eller sju barn. För dem var det viktigt med kunniga barnmorskor som kunde hjälpa.

– Jag kom ju in i yrket när förlossningsvården på sjukhusen började fungera, när det började finnas sjukhussängar till mödrarna. Det var otroligt roligt att vara med om den utvecklingen, säger Irma.

Hur föddes hennes dröm att bli barnmorska? Irma minns när scharlakansfebern kom till byn. Prästgården i Junosuando fick fungera som sjukstuga. Irma var bara ett barn, låg där tillsammans med två eller tre av sina syskon. Det var mitt i smällkalla vintern. En natt vaknade hon av att det skrapade på rutan.

– Syster Ebba! Syster Ebba! Ett barn är fött i släden!

“Jag undrar om inte det sådde det första fröet hos mig”, säger Irma. “Sedan dess har något annat yrke än barnmorska inte funnits i min sinnevärld.”

Hon slutade sina yrkesverksamma dagar som föreståndare för BB i Piteå.

7 kommentarer

 1. Linnéa säger:

  Åh vad jag hade velat vara med och lyssna i dag. Ett rejält kapitel i vår kvinnohistoria som mamma representerar. Underbart att det nu finns nedtecknat för eftervärlden!!

 2. Henrik säger:

  Fantasikt historia!
  Jag älskar din mormor!

 3. annica säger:

  Vilken fantastisk kvinna. Vad roligt att hon vill och kan dela med sig av sina erfarenheter.
  kram

 4. Anna säger:

  Vilken bra förebild du har i din mormor! :)

 5. Linda säger:

  Tänk så många intressanta levnadsöden som aldrig blir kända! Toppenfint skrivet om din mormor! I min skrivbordslåda finns ett levnadsöde påbörjat… frågan är om det är redo att bli officiellt. Eller om dess öde är att bli kvar i skydd av skrivbordslådan.

 6. Berit Kruukka säger:

  Har alldeles nyss pratat med moster Irma, hon berättade om sitt framträdande. Kul att du har skrivit ner hennes berättelse så vi får ta del av den.

 7. vintersaga säger:

  Din mormor är en av dessa beundransvärda kvinnor och förebild för oss yngre. Din mormor Irma arbetade som barnmorska i Arvidsjaur 1952 närmin lillebror föddes och jag minns hur min mor med värme i rösten berättade om henne. Jag minns henne också, när jag fick mitt andra barn, 1972, så arbetade din mormor Irma på Piteå BB.
  Mvh
  I.Lidström

Skriv en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *