Åsa Petersen

En om dagen: Day 07 – Your best friend

6 december 2010

Ibland tänker jag att jag kanske får leva ensam livet ut. Då ringer jag Ann: ”Visst får jag fira jul med din familj om jag aldrig får någon egen?” Hon svarar alltid ja: ”Det vet du, vi är familj.”

Ann är min syster. Hon har varit det sedan vi möttes på en festtoalett hösten 1992. Ann var 18, jag var 16. Vi bodde i samma stad, ringdes flera gånger om dagen men brevväxlade ändå. Storslagna naiva brev. Vi var världens centrum och alla känslor var på dödligt allvar.

Vi var lika neurotiska bägge två. Inget problem var för litet för att dissekeras.

Ingen kan älta som Ann och jag. Vi är världsmästare i älteri. Men nu för tiden kan vi säga åt varandra att lägga av. När den ena har neuroser står den andra stadig. Och humorn, den övervinner allt. Ingen får mig att skratta som Ann. Och ingen skrattar så åt mina skämt som hon.

Ann skulle kunna begå vilket brott som helst. Jag skulle lojalt stå vid hennes sida och rättfärdiga det. Alla behöver en sådan vän, alla behöver en sådan trygg hemmabas för att våga gå ut i livet. Ann ger mig modet att leva, för att jag vet att jag kan vila hos henne när livet misslyckas.

Ann kan vara så sjukt störande. När hon äter knäckebrödsmackor samtidigt som vi pratar i telefon. När hon envisas med att hälla i kokvattnet före pulverkaffet. När hon bestämmer sig för att vi ska bråka och börjar retas. ”Jag vill att du ska bli arg! Bli arg!” tjatar hon. Då försöker jag bete mig som en isprinsessa, men inte funkar det.

Ann har gjort scheman när jag har haft det svårt. Vem som kommer med lunch, vem som fixar middag, vem som sover över. Ann har delat min lycka och gjort den dubbel.

Det enda vi inte har gjort tillsammans är att resa. Inte en enda solsemester eller storstadsweekend på 18 år. När ska vi egentligen komma iväg? ”Det är inte så bråttom. Vi har ju hela livet på oss”, tänker vi och reser med andra istället.

Det måste vara definitionen av trygghet.

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *