Åsa Petersen

Kärleksbrev till Petra Lundmark (mitt tal på hennes bröllop)

2 januari 2011

Pappa viger Petra och Oskar vid Luleälvens strand. Foto: Anton Norberg

Oskar, nu har du fått en fru som vet hur man älskar.

Petra och jag blev vänner när vi redan var vuxna. Våren 2007 började jag längta hem från Stockholm och tog kontakt med BD Pop, som var det roligaste jag hade hört talas om i Luleå.

Petra svarade omedelbart på mitt mejl. Det var så välkomnade och öppet att jag genast bokade en flygbiljett hem till en spelning med BD Pops artister i Kulturens Hus.

Den kvällen började en vänskap som sedan dess har räddat mig många gånger – och lika många gånger har gjort mig glad.

Petra är den allra lojalaste vän man kan ha. När livet stormar finns hon alltid till hands. Hon hämtar en med bilen och kör en till närmaste matställe. Där säger hon att man måste äta. Sen säger hon att man är världens bästa person.

Det är kompromisslös kärlek. Det fungerar varje gång.

Petra har en humor som inte går av för hackor. Ibland känns det som om hon inte är rädd för någonting – eftersom hon alltid kan se det humoristiska i en situation. Petra har självdistans som få. Hon är snäll mot sig själv och mot andra, på ett roligt sätt.

Med Petra går det inte att ha tråkigt en längre stund. Vardagen blir en fest.

Petras hem står alltid öppet för hennes vänner. Hon kokar the och ställer fram pepparkakor och frågar vilken musik man vill lyssna på. Sedan slår hon på den musik hon själv vill höra.

Snart dåsar man i soffan och undrar varför man inte har gjort hennes soffa till ens eget hem för länge sen.

Jag vet hur kär Petra är i dig, Oskar. Hon har valt dig som sin livskamrat. Hon är lugn och trygg och kär. Det är härligt att se. Härligt för att Petra blir så stark av att vara kär. Hon är en självständig person som hämtar energi och kraft ur sin kärlek.

Oskar, Tiger och Matilda. Där har Petra sin allra innersta livgivande cirkel.

Oskar, du och Petra gör varandra starkare och friare. Så hoppas jag att min stora kärlek också blir.

Petra, Du får vara en av mina 28 brudtärnor om du vill, när det är dags för mig. Jag älskar dig för evigt.

2 kommentarer

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *