Åsa Petersen

Att överleva högstadiet

12 april 2011

http://www.youtube.com/watch?v=JQnRBqR0-TM

Tur och Retur är ett antirasistiskt skolprojekt i Luleå. Den här veckan har elever i årskurs 6 till 9 kommit till Kulturens Hus för att skapa tillsammans och fundera över begrepp som främlingsfientlighet och mångfald.

Det har varit helt otroliga dagar. Alla människors rätt att vara sig själva och respekteras för det har stått i centrum.

Clodine Kunda berättade hur skönt det var att höra ordet ”Välkommen” när hon kom som flykting till Sverige. Philip Kuo talade om familjerestaurangen Waldorf i Luleå: ”Vi anställer 28 personer och betalar massor med skatt. Människor gör rätt för sig om de bara får chansen.”

Även jag har föreläst och kan ärligt säga att jag inte vet när jag gjorde sådan nytta senast. Eller i alla fall hoppas att jag gjorde det.

Att tala för flera hundra personer är inte riktigt min grej, milt uttryckt. Men jag gick upp på scenen ändå. För att visa att det går att överleva.

I alla människor bor det någon stor – hur liten, utanför och fel man än känner sig. Stoltheten kommer med åren. Oavsett vad klasskamrater och plågoandar säger.

1 kommentar

  1. Erica säger:

    Åh, det är så viktiga ord Åsa! Jag tror säkert att du gjorde mycken nytta med de korta minuterna. Någonstans i publiken rörde du vid någons själ och hjälpte den personen att må lite bättre, att kunna blicka framåt och faktiskt se att högstadiet inte varar för alltid, att det går att överleva och bli en stark människa även efter att ha gått igenom ett helvete.

    Som lärare vill jag också att du ska veta att dina ord inspirerar mig! :)

    Ta hand om dig! Kram /Erica
    (PS. Mattias skickar också en hälsning.)

Skriv en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *