Åsa Petersen

Att överleva högstadiet

12 april 2011
http://www.youtube.com/watch?v=JQnRBqR0-TM Tur och Retur är ett antirasistiskt skolprojekt i Luleå. Den här veckan har elever i årskurs 6 till 9 kommit till Kulturens Hus för att skapa tillsammans och fundera över begrepp som främlingsfientlighet och mångfald. Det har varit helt otroliga dagar. Alla människors rätt att vara sig själva och respekteras för det har stått i centrum. Clodine Kunda berättade hur skönt det var att höra ordet ”Välkommen” när hon kom som flykting till Sverige. Philip Kuo talade om familjerestaurangen Waldorf i Luleå: ”Vi anställer 28 personer och betalar massor med skatt. Människor gör rätt för sig om de bara får chansen.” Även jag har föreläst och kan ärligt säga att jag inte vet när jag gjorde sådan nytta senast. Eller i alla fall hoppas att jag gjorde det. Att tala för flera hundra personer är inte riktigt min grej, milt uttryckt. Men jag gick upp på scenen ändå. För att visa att det går att överleva. I alla människor bor det någon stor – hur liten, utanför och fel man än känner sig. Stoltheten kommer med åren. Oavsett vad klasskamrater och plågoandar säger.

1 kommentar

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *