Åsa Petersen

Eva i mitt hjärta

11 april 2011
Eva Nordmark får dagens alla blommor. Hon blir nämligen ny ordförande i TCO. För mig har Eva betytt mycket. Vi är båda från Luleå. När jag gick med i SSU, en fjortis på skakiga ben, fanns Eva där. Hon var 20 år och JÄTTEVUXEN. Jag tyckte att hon var smartast, snyggast och coolast i världen. Eva kunde även vara ett riktigt pain in the ass. Hon skulle alltid tvinga mig att göra läskiga grejer. Hon körde upp mig i talarstolen på min första SSU-kongress. Jag skulle hålla två tal, tyckte Eva. Ett om gratis kondomer och ett om bostadspolitik. Jag kunde inte säga nej till henne. Hon var ju min idol och som sådan en riktig auktoritet. Så jag gjorde det. Höll två tal på skakigaste benen ever. Jäklar vad jag svor över Eva i hemlighet. Men jäklar vad hon fick mig att växa. Det var Eva som fick in mig på den feministiska banan. Inte på det sättet att hon förklarade genussystemet eller lärde mig att läsa Simone du Beauvoir. Eva var mer praktiker än så. Hon gick helt enkelt på tvärs med könsrollerna. Eva lydde inte rådet ”Håll käften och var söt!” Hon lät aldrig någon, man eller kvinna, köra över henne. Eva var självklar över sin plats på jorden. När SSU-killarna föll i gråt var det hon som tröstade. Eva gjorde upp med myten om kvinnor och män som varandras motsatser. Hon visade mig att människor inte måste leva efter påtvingade könsroller. Det går att vara människa i första hand, inte sitt kön. Under åren har Evas och mina vägar skilts åt och korsats. På senare tid har vi funnit varandra igen, i en ny och vuxnare vänskap som inte innebär att hon är idol och jag är fjortis. Men ens innersta vänner är ofta ens stora förebilder. Eva kommer alltid att vara en av mina. TCO är bara att gratulera, de har gjort ett riktigt kap!

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *