Åsa Petersen

Åsas lilla guide till New York

29 september 2011
Om några timmar lämnar jag staden i mitt hjärta för landet i mitt hjärta. Här kommer mina pärlor i New York i en praktisk lista. Enjoy!   ÄTA La Esquina – den bästa mexikanska maten som går att få utanför Mexiko. Utifrån ser det ut som en korvkiosk, men boka ett bord i källaren och slussas ner till restauranghimlen via köket. Park Avenue Autumn – bästa maten i hela världen, lugnt. Restaurangens meny och inredning skiftar med årstiderna, just nu heter den alltså Autumn. En otrolig upplevelse som får dig att tappa andan. Balthazar – snobbiga franska servitörer serverar dig franska klassiker i klassisk miljö. Stökigt, stimmigt och underbart. Pesce Pasta – robust italiensk kvarterskrog på Upper West Side. Inga krusiduller men ljuvlig mat. Här är portionerna jättelika, ta doggybag!   KAFFE Balthazar Bakery – Ja, vad kan jag säga. Himmelskt kaffe. Värt varenda extrakrona. Och bakverken sen! Joe’s – Mysigt, hippt, intellektuellt, avspänt, gott. Starbucks är däremot överskattat. Stresskaffe.   SHOPPA Kate Spade New York – Det här är himlen, I’m telling you. Älskar deras färgstarka klänningar, väskor, smycken… Understated is overrated. Missa inte deras flagship store i korsningen Mercer St/Broome St. Rag & Bone – Mina nya favoritjeans. Uniqlo – bästa lågprisalternativet. Snygga skärningar och bra kvalitet. Bloomingdales – finare än NK men inte lika snobbigt. På Blommingdales 59th Street finns ett Visitors Center där internationella gäster kan hämta ut ett rabattkort på 10 procent. Allt du behöver göra är att visa din legitimation.   TURISTFÄLLA Boom Boom Room/The top of the Standard – Studio 54 all over again. Otroligt dekadent inredning, svindyr champagne och långbenta värdinnor. Lada Gaga brukar festa här. Men då får inte du vara med. Klockan 22 blir du utslängd för att bereda plats för celebriteterna klockan 23.   BARHOPPA The Standard Hotel  – uteserveringen i bottenplanet är däremot perfekt varma sommarnättar. Lätt att få bord trots fullsatt, man väntar bara en stund. Goda drinkar, bra mingel och god mat. Man kan fyllna till och fylleäta samtidigt. Pianos – coolast. Här på Lower East Side ser alla ut som Movits. Billiga underbara hamburgare och spelningar av varierande kvalitet på övervåningen. 5 Ninth – mysigast i Meatpacking. Opretentiöst party.   THE ARTS Här är jag förutsägbar och inte så insatt: MoMA – Frossa i Claude Monet, Andy Warhol, Frida Kahlo etc etc etc. Senast jag var där grät jag bara. Det är alltid ett bra betyg. Shoppen på bottenvåningen är hur stor som helst och en snabb väg till bankrutt. Guggenheim – Ärligt mer för byggnaden än för utställningarna. Som att dö och komma till funkishimlen. New York City Ballet – beläget i Lincoln Center, granne med Metropolitan. Sjukt vackra lokaler och dans i den moderna skolan.   STADSDEL Soho! Har allt en tjej som jag kan begära. Människorna, modet, maten. Mums mums! Jag känner mig som hemma.

2 kommentarer

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *