Åsa Petersen

Provade en bh och började gråta

3 november 2011
Jag var ”Plankan” i mellanstadiet. Mina bröst var ”små”. Därför har jag i 20 års tid köpt alla mina underkläder på H&M och Lindex. Bara där fanns nog små bh:ar för mig, trodde jag. Billigt var det också. 79:50 för varje 75A. För mig har en bh bara varit något med inlägg man hänger på kroppen för att skyla brösten, och för att få dem att se större ut. Form och färg har alltid gått före funktion, för funktionen har inte funnits över huvud taget. Fram tills idag, då jag av en ren slump gick in på Twilfit i Luleå och prövade en lite dyrare bh. Jag tyckte att den satt konstigt så jag frågade en expedit, för första gången någonsin om bh-storlekar. Hon hette Madelene, drog lite i spännet på ryggen och sa: ”Vänta, jag ska visa dig en sak.” Sedan kom hon tillbaka med en bh i storlek 70C. Jag tänkte hon var knäpp men lät henne hållas. Tog lydigt på mig bh:n och förstod plötsligt vad detta plagg är till för. I denna nya, både mindre och större bh, hade jag plötsligt stöd i ryggen och avlastade axlar. ”Vänta lite”, sa hon. ”Jag tror den här skulle sitta ännu bättre i 70D.” Det var ett under, jag överdriver inte. Här har jag gått omkring i 20 år och haft helt fel storlek, helt fel uppfattning om vad en bh är för något och vad den ska vara bra för. Först fick jag gåshud. Sedan började jag gråta. Det var en sådan lättnad och en sådan förnedring, på samma gång. Jag undrar hur många kvinnor som har varit och är i min situation? Som inte ser brösten som en viktig del av kroppen, utom för att amma eventuella barn. Som slentrianmässigt köper bh:ar utifrån genussystemets bestämmelse om vad som är ”små” och ”stora” bröst. Laddningen runt den kvinnliga fysiken lurar i oss att bröst främst är dekoration. Inte en viktig del av kroppen som faktiskt måste bäras på rätt sätt, oavsett om vi ammar eller ej. Jag har lärt mig en läxa idag. Jag har fått en ny syn på mig själv. Och framförallt, jag har nya bysthållare som ger mig stöd i ryggen och avlastade axlar. Kanske blir även min hållning rakare nu. Det är inte en dag för tidigt.

3 kommentarer

  1. Pingback: sanna hennes ord « I kroppen, själen och den heliga andans namn.

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *