Åsa Petersen

Rätta vägen ut

17 november 2011
Eller så är jag inte alls rädd längre. Bara räddare om mig själv och andra. Jag är inte längre ett emotionellt reaktorhaveri för höjda halter av oxytocin, för att tala med Bob Hund. Jag kan inte längre ge mig till vem som helst i fåfäng jakt efter åtrå, bekräftelse och en skev föreställning om kärlek. Jag vill inte att det ska handla om honom eller mig. Jag vill att det ska handla om oss. Ett oss som förmår befria. Som förstärker istället för att försvaga de vuxna människor vi levt oss till: genom rosor och törnen varsin historia. Ja. Nästa man jag älskar ska vara en som känner både sina egna konturer och mina. — Oxytocinutsöndring är knutet till sexuella beteenden, upplevelser och reaktioner. Det verkar i sådana sammanhang ofta genom interaktioner och modulerare av andra hormoner. Oxytocinnivåerna i plasma ökar vid sexuell upphetsning, och nivåerna korrelerar med orgasmnens intensitet. Högre värden av dopamin, testosteron och oxytocin ökar det sexuella begäret och libido hos båda könen, adrenalin, testosteron, oxcytocin och östrogen ökar den sexuella upphetsningen, och noradrenalinet och oxytocinet påverkar orgasmen.

3 kommentarer

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *