Åsa Petersen

Socialdemokraternas skandalösa lista

29 november 2011
Hej socialdemokrater! Har ni läst Devrim Mavis sista ledare i tidskriften Arena? Om inte, gör det genast. Det tar en stund, men det är värt det. Den avgående chefredaktören gör en lika ambitiös som upprörande kartläggning av Socialdemokraternas integrationspolitik sedan Håkan Juholt valdes till partiledare. Eller snarare, en kartläggning av de nya socialdemokraternas oförmåga att ta tydlig ställning mot rasism och antidiskriminering. Exakt så här illa är det:

Juholt in – Invandrarna ut

Håkan Juholt nämner inte integration och omvärld i sina tal. S vägrar tevedebatt med SD och testar idén om tillfälliga medborgarskap. Partiet har inte längre en integrationspolitisk talesperson. Så tonar en ny S-politik fram.

Låt mig sammanfatta Devrim Mavis kritik i några enkla punkter. Vi kan kalla det Socialdemokraternas skandalösa lista. – Malmös S-märkta kommunalråd Ilmar Reepalu kräver villkorade medborgarskap för flyktingar och invandrare som kommer till Sverige. Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson stödjer först förslaget, som är långt mer extremt än folkpartiets tio år gamla förslag om språktester, som fortfarande kritiseras hårt. Morgan Johansson backar, och Håkan Juholt tar avstånd, först när förslaget får stenhård intern kritik. De släpper upp en klassisk testballong för att se var vinden blåser. Jag har själv skrivit om villkorade medborgarskap här. – Devrim Mavi har analyserat Håkan Juholts alla stora tal. Hennes slutsats är denna: ”Juholt tog inte öppet avstånd från SD:s politik i sina första stora tal. Det skulle dröja till efter terrordådet i Oslo och massakern på socialdemokratiska ungdomar på Utøya den 22 juli. Först efter fem månader som partiledare för Socialdemokraterna tog Juholt öppet avstånd från SD:s politik i ett stort offentligt tal, i Västertorp i den 21 augusti.” – De senaste tio åren har allt fler med utländsk bakgrund kommit in och fått inflytelserika positioner inom S. Men efter Håkan Juholts tillträde har de alla försvunnit eller petats. Namn som Ibrahim Baylan, Luciano Astudillo, Maryam Yazdanfar och Ardalan Shekarabi (Shekarabi har jag själv lagt till) finns inte längre i den politiska hetluften. Nalin Pekgül och Ilija Batljan har lämnat sina poster. Ingen med invandrarbakgrund finns i Håkan Juholts allra närmaste krets. Jag har skrivit om problemet här. – Luciano Astudillo var länge Socialdemokraternas talesperson i integrationspolitiska frågor. Han fick avgå och har inte ersatts. Socialdemokraterna har inte längre någon integrationspolitisk talesperson. Även den jämställdhetspolitiska talespersonen har avskaffats. – Socialdemokraterna har, sedan 1990-talets början, stått för en allt hårdare asylpolitik och samarbetat med Moderaterna för att begränsa flyktingmottagandet. Ändå har svenska socialdemokrater lyckats undvika den hårdnande ton mot invandrare och flyktingar som systerpartier i Europa har anammat. ”Det är mycket tack vare inflytande från progressiva personer och grupper inom S som både har visat solidaritet men också tagit till sig antirasistisk forskning”, skriver Devrim Mavi. Vad händer med Socialdemokraternas ställningstagande mot rasism och diskriminering nu, när partiledaren verkar vilja undvika dessa frågor, inga personer med invandrarbakgrund finns i hans närhet och stormen kring villkorade medborgarskap är Socialdemokraternas tydligaste insats i integrationsdebatten? Det hade varit lättare att veta om Håkan Juholt hade velat ta debatten med Sverigedemokraterna i SVT:s partiledardebatter. Men även där duckar han, konstaterar Devrim Mavi. Socialdemokratiska integrationspolitiska haveri är obehagligt att läsa om, att få uppradat så här svart på vitt. Men det är en nödvändig vetskap för att partiet ska kunna göra om och göra rätt. Jag skulle vilja sluta denna text på samma sätt som jag började den, med uppmaningen till alla socialdemokrater: Läs Devrim Mavi. — UPPDATERING: Jag har på Twitter blivit kritiserad för att jag skriver att Luciano Astudillo ”fick avgå” som integrationspolitisk talesperson när han på grund av valresultatet miste sin ordinarie riksdagsplats. Å andra sidan verkar det råda oenighet på S-kansliet om huruvida Socialdemokraterna har en integrationspolitisk talesperson och om det i så fall är Luciano Astudillo. Devrim Mavi fick beskedet från S-kansliet att partiet inte längre har någon sådan talesperson. Andra fick, så sent som i fredags, från folk på S-kansliet höra att Astudillo fortfarande formellt är integrationspolitisk talesperson. Oredan kring detta ser jag som ännu ett oroande tecken på att Socialdemokraterna inte tar integrationsfrågorna på allvar.

1 kommentar

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *