Åsa Petersen

Jag skäms över bastubrevet

16 februari 2012

– Norrbottens nya landshövding måste gilla att bada bastu, står det i ett pressmeddelande riktat till civilminister Stefan Attefall.

Det är skickat av Jan-Erik Jaensson, vd för turistorganisationen Swedish Lapland. Han fortsätter:

– Bastukulturen är mycket kraftigt rotad i länet och speciellt i Tornedalen. Du (Stefan Attefall) kommer ju från Västerbottens inland och vet säkert att många viktiga beslut fattas i bastumiljö.

Sedan räknar Jaensson upp stora män som badat bastu: Urho Kekkonen, Ragnar Lassinantti och den nuvarande landshövdingen Per-Ola Eriksson.

Det här pressmeddelandet hade kunnat avfärdas som ett klassiskt exempel på hur den manliga normen försöker reproducera sig själv. Män som vill att makten ska stanna hos männen ber föga förvånande om en ny manlig makthavare.

Nu är det värre än så. Nu kommer kravet från chefen för Swedish Lapland. Jan-Erik Jaensson borde ha läst några attitydundersökningar om Norrbottensbilden. Han om någon borde veta att ett av Norrbottens största problem är gubbigheten.

Glastaket för kvinnor är lägre och tjockare här. Uråldriga manliga nätverk fylls på med nya unga män, så kallade bra grabbar. Så hålls gubbigheten vid liv i generationer. Många viktiga norrbottniska beslut fattas fortfarande av män som badar bastu och groggar med andra män.

I dessa bastusällskap är kvinnor sällan välkomna. Det behöver inte ens sägas. Finns det ingen dam- och herravdelning så är gemensamhetsbastun per automatik en herrbastu. Jag är fast övertygad om att vissa norrbottniska män väljer att fatta beslut i bastun just för att slippa jobbiga kärringar.

Denna bastukultur, som i själva verket är en manlig maktkultur, är alltså Jan-Erik Jaensson stolt över. Han dristar sig till och med att vända sig till regeringen och kräva en ny landshövding som passar i bastun.

Jag saknar, helt ärligt, ord för det.

Särskilt som vi är så många norrbottningar – män och kvinnor, unga och gamla – som tillsammans försöker bryta gubbigheten. Vi möts i nya sammanhang och kretsar och försöker tänka nytt. Vi är en sorts fragmentarisk gerilla som kämpar för alla människors rätt att vara sig själva – oavsett sådant som kön, etnicitet och sexualitet. Vi orkar inte med mer diskriminering och vi vill att länet ska bli annorlunda.

Norrbotten har aldrig haft en kvinnlig landshövding. Det är symptomatiskt. En annan sak som är symptomatisk för vårt län är att unga kvinnor flyttar härifrån. De drar ut i världen för att söka möjligheterna, bekräftelsen och karriären som de inte får i Norrbotten. För att de är kvinnor.

Jag trodde att Swedish Lapland uppgift var att göra gott för vårt län. Ge norrbottningarna stolthet och våra gäster en positiv upplevelse.

Jan-Erik Jaenssons pressmeddelande får motsatt effekt, kan jag tala om. Om jag läste det utan att vara norrbottning skulle jag aldrig i livet sätta min fot här. Nu läser jag det som norrbottning och skäms.

—–

UPPDATERING

Detta är pressmeddelandet jag reagerar på:

“Nyhetsbrevet Riliis´n för fri disposition

I höst kommer Per-Ola Eriksson att sluta som landshövding i Norrbotten.

Vem blir hans efterträdare?

-Den nya landshövdingen måste gilla att bada bastu, skriver Jan-Erik Jaensson, vd vid Swedish Lapland Tourism i ett brev till civilministern Stefan Attefall.

-Bastukulturen är mycket kraftigt rotad i länet och speciellt i Tornedalen. Du kommer ju från Västerbottens inland och vet säker att många viktiga beslut fattas i bastumiljö, fortsätter han och påminner om den finske presidenten Urho Kekkonens välkända bastudiplomati.

-Om den nya landshövdingen inte gillar att basta så blir det svårt för den personen och direkt impopulärt när landshövdingen färdas i Tornedalen, slutar Jan-Erik Jaensson som är medlem i Svenska Bastuakademien med säte i Kukkolaforsen vid den ständigt forsande livsnerven Torne älv.

Den nuvarande landshövdingen Per-Ola Eriksson är en hängiven bastubadare och följer bastutraditionen som en gång i tiden skapades av den legendariske landshövdingen Ragnar Lassinantti. Han blev rikskänd då han visade sig naken i bastun på en bild som publicerades i riksmedia.

För ytterligare information:

Jan-Erik Jaensson

Mob 070 XXX XX XX jan-erik@swedishlapland.com”

78 kommentarer

 1. Gunnel E Vidén säger:

  Åsa, jag blir tårögd av glädje över att du finns och orkar ropa i mörkret!

 2. Eva Hedesand Lundqvist säger:

  Jag blir stolt över Dig Åsa när jag läser ditt inlägg. Vi är många kvinnor som står bakom Dig i denna fråga och även andra frågor där män vill bagatellisera kvinnor och jämställdheten.

 3. Eva Moe säger:

  Åsa, jag håller helt med dig. Brevet är ett bottenrekord och det är helt otroligt att det är skrivet – och skickat! – 2012.
  En intressant rad i brevet är när det står svart på vitt att civilministern ”vet säker att många viktiga beslut fattas i bastumiljö”. Vi förstår att det inte är dambastun Jan-Erik Jaensson menar. Där satt varken Ragnar Lassinantti eller Urhu Kekkonen som apostroferas i brevet.
  OM det tidigare fanns en eller två kvinnor som var intresserade av landshövdingeplatsen i Norrbotten (tveksamt) har de nog ändrat sig nu. De har förstått att de inte är välkomna.

 4. Lars-Erick F säger:

  Ack ja. Korkbollar finns det gott om. Det är trist när de dessutom flyter upp på platser där de inte bara syns onödigt väl, utan dessutom kan göra faktisk skada.

 5. Ella Jonsson säger:

  Heja Åsa, klockrent skrivet!

 6. Gunnel Mörtlund säger:

  Hur många s.k “bastubeslut” har inte exkluderat oss kvinnor från all makt. Tänk att det idag 2012 finns VD:n som kan påstå att detta är bra för Norrbotten. Men tyvärr är han inte ensam, jag hörde inte för så många år sedan även ett Kommunalråd i Norrbotten med stolthet i rösten säga att det beslutet fattade vi i bastun.
  Är det då så konstigt att så många kvinnor flyttar från våra norrbottniska kommuner när det 2012 fortfarande ser ut så här??

 7. Helen Doktare säger:

  Bra Åsa Petersen. Vi är så många, många som ställer oss bakom dig. Norrbotten behöver verkligen inga fler bastubadande män i toppen. Det räcker gott och väl som det är med exkluderande herrklubbar i länet!

 8. Catrine Backman säger:

  Huvudet på spiken! Bastukulturen är en dinosaurie som överlevt alldeles för länge.

 9. Kristina Falk säger:

  Hm, man upphör aldrig att förvånas. Bra jobbat Åsa, att du lyfter fram såna här tokigheter.

 10. Therése Brun säger:

  Det är tråkigt. Så tråkigt. Tack Åsa för att du orkar belysa det som så lätt passerar förbi.

 11. jan-erik jaensson säger:

  Hej Åsa,
  Det är inte helt korrekt återgivet eftersom jag inte har skrivit något pressmeddelande om detta. Sedan är det en missuppfattning att detta handlar om män! Den goda bastukulturen som t.ex. Bastuakademien står för är inte exkluderande utan inkluderande och detta är viktigt. Den goda bastukulturen är ett försäljningsargument när vi marknadsför besöksnäringen i Swedish Lapland. Vi har t.ex. ett återkommande event i Stockholm där vi bjuder in mötesköpare för att förmå dem att förlägga möten hit upp. detta event är “Ett hett möte med Swedish Lapland – for ladies only”! Vi har dessutom ett flertal goda anläggningar som exempelvis Cape East med världens största bastu och Kukkolaforsen med sin fantastiska historia. Personligen anser jag att det måste bli en kvinnlig landshövding denna gång och detta är inget hinder för bastubad.
  Jan-Erik Jaensson

 12. Anja Rödén säger:

  Vilken tur att såna män gör klantigheter utanför bastun, så att det kommer i ljuset och sedan lyfts fram av kvinnor som dig. Heja Åsa!

 13. Jan Nyberg säger:

  Jo, jag såg pressmeddelandet och lade märke till att det stod “nye landshövdingen” vilket redan grammatiskt förutsätter en man. I nuvarande Erikssons RTP (Regionalt tillväxtprogram) står mycket riktigt inte ett enda ord om unga kvinnors betydelse för tillväxten.

 14. MajaPiraja säger:

  Så rätt och riktigt skrivet, jag skäms också.
  kram till dig!
  Maja Mella

 15. Inger Persson säger:

  Hej Åsa!
  Så jättebra att du uppmärksammat detta. Att fatta beslut i bastun är förlegat!
  Tack för alla kvinnor och män som reagerar på detta!

 16. Maria Vanhaniemi säger:

  Tack Åsa, du tar upp något otroligt viktigt och något man kännt sig grymt frustrerad över en längre tid! Det måste upp till ytan.

 17. Karin Carlsson säger:

  Men var hittar man pressmeddelandet? Är det bortplockat?
  Hälsningar Karin Carlsson

 18. Det blir ju ännu värre när Jaensson försöker förklara sig här i kommentarerna (du borde fixa så att man kan länka till separata kommentarer)… förutom att det hela känns väldigt gubbigt direkt så börjar chefen för besöksnäringens intressegrupp försöka förklara att “ett hett möte” är ett bra sätt att approachera kvinnliga beslutsfattare… det är lika gubbigt det!

  Det sorgliga (förutom att bastukulturen uppenbarligen är en genusproblematik) är att det inte problematiseras att beslut sker i bastun: det exkluderar därmed även män som inte gillar bastande, som har värmeastma eller liknande. Generellt skulle jag snarare säga att bastukulturens inflytande borde minskas om jag vore Jaensson och intresserad av besöksnäring och inflyttning av företag. Att begära att européer ska acceptera bastande för att ta beslut, att slänga in exempelvis VD för stort kinesiskt bilföretag i bastun med en massa män känns extremt naivt.

  Det är extremt provinsiellt förutom att det är sanslöst gubbigt att göra det här, som representant för Visit Swedish Lapland. Låter som om Bastuakademien ligger varmare om hjärtat.

  Verkar som om det inte bara är på landshövdingstolen det skulle behövas lite nytt blod utan diverse gubbigheter.

 19. jan-erik jaensson säger:

  Det förefaller som att allt som möjligen går att misstolka också misstolkas. Gör ett besök på Cape East med världens största bastu eller Kukkolaforsen för att ta del av det goda bastubadet. Berätta sedan här hur “gubbigt” ni upplevde besöken. Besök även Bastuakademiens hemsida http://www.bastuakademien.se/

  Visste ni förresten att Rosenbad i Stockholm ursprungligen var en populär bastu under 1600-talet?Historieböckerna berättar att när en kvinna skulle gifta sig beströddes basturummet av ljuvligt doftande rosor. Därav namnet “Rosenbad” (ur Bastugästbok sid 75 av Pekka Kuusilehto)

 20. Gert Frost säger:

  Bra rutet!
  Jag bugar mig för din välvässade penna!
  Det skulle varit oerhört intressant om man hade fått sitta som en fluga i taket och ta del av det tankearbete (?) och de diskussioner som ledde fram till att brevet formulerades!

 21. Eva Källström säger:

  Det är sedan länge dags för en kvinnlig landshövding. För att göra detta tydligt måste man därför i all kommunikation använda underlag som framhåller just detta, och inte kommer ens i närheten av tankar på fortsatt man på posten. Av det skälet är kommunikation kring bastu och vilka tidigare män som gillat bastubad inte lämpligt.

 22. Gunnel Mörtlund säger:

  Det är väl inte själva bastun som vi skäms över utan hur det används fortfarande idag för att exkludera människor. Igår var det Kraftsamling för Norrbotten som handlade om hur vi kan få fler att trivas och flytta in. Vad blir intrycket av Norrbotten efter sådana här pressmeddelanden?

 23. Lisa Clausén säger:

  Åsa, tack för att du står upp för mångfald av alla de slag. Det är så jag vill gråta när jag läser pressmeddelande. För visso kan det ha vinklats, men tonen är tydlig – oavsett avsändare – att siktet är en man på posten. Och det är den tonen som visas upp för hela riket att beskåda.

  Hur länge orkar vi kvinnor leva i den här andan och vardagen i Norrbotten? Hur kan vi öppna upp för mer luft, ljus och näring också för det kvinnliga och för all del också det icke traditionella och icke konventionella?

  Jag tycker vi drar igång en kampanj för att få en kvinnlig landhövding härnäst. En symbol för att det blåser nya och friska vindar i länet. Någon som givetvis får jobbet för sina goda meriter, inte enbart kön, och som kan tjäna som synlig god kvinnlig förebild för kvinnor och tjejer i alla åldrar.

 24. Jeanette Ögren säger:

  Sant ÅSA. Norrbotten ska vara ett län för BÅDE män och kvinnor.

 25. Tack Åsa, att du verkligen orkar skriva om det som är så viktigt. Bra skrivet! Det känns väldigt förlegat att man måste kunna bada bastu för att vara nästa landshövding, oavsett bastukultur eller inte, det utesluter ju automatiskt väldigt många som av olika anledningar inte badar bastu, kanske inte är uppväxta med en bastukultur. Det som jag funderar på är varför det måste fattas viktiga beslut i bastun? Vi har helt nya generationer som kommer att besitta ledande poster i framtiden och det känns helt förlegat att vi ständigt måste göra på samma sätt som “vi” alltid har gjort av de tidigare generationerna. Det enda som är konstant är ju förändring.

 26. Linnea Johansson säger:

  Hahaha, blev först bara lite uppgiven över det dumma inlägget, men sen kommer Jan-Erik Jaenson.

  Först skriver han relativt välavvägt inlägg, för att sedan då Åsa Petersen inte genast tar bort posten eller svarar börja klaga på att de är ute efter honom genom att avsiktligt och missvilligt misstolka det (i hans tycke) solklara press-medelandet.

  Och framför allt kommendera henne runt att åka till någon gammal bastu där det förmodligen finns kvinnor och bittert äta upp sina ord. Snacka om att missa poängen!

  Poängen var bastumöten, som fenomen mycket manligt betonat – inte att även kvinnor kan bada bastu överhuvudtaget.

 27. Staffan Forssberg säger:

  En gång när jag var kommunal förvaltningschef , var jag tillsammans med andra förvaltningschefer några dagar på internatmöte – vissa beslut hade hänskjutits till efter middagen – men då skulle det badas bastu – och där skulle alltså besluten fattas. Personalchefen, som var en kvinna, ville inte vara med, alltså satt hon och jag och talade om kommunens personalpolitik mens det fattades beslut i bastun!
  Detta skedde inte i Norrbotten så Bastubeslutskulturen i offentlig sektor har tyvärr en stor geografisk spridning.
  Bada bastu, även i världens största, får man göra på fritiden!
  /Arg skattebetalare ;-)

 28. Åsa Petersen säger:

  Jan-Erik Jaensson: Du skriver att många viktiga beslut fattas i bastun och hänvisar till Kekkonens bastudiplomati. Du vet lika väl som jag att de besluten, och den diplomatin, inte bedrivs i dambastun på Cape East.

  Jag har naturligtvis inget emot bastubad generellt. Jag vänder mig mot traditionen att fatta politiska beslut i herrbastun. Det är en kultur som du, i det här pressmeddelandet, uppmuntrar.

 29. Manne N säger:

  Tack Åsa för att du bekräftar att bastubadandet måste vara en enkönad aktivitet. Jag tycker, precis som du, att Jan-Erks försök att få bastubadandet till något som omfattar både kvinnor och män är stötande. Min egen mor har suttit med män och fattat beslut i bastun. Jag försökte förklara det olämpliga i detta, för henne.

  Om jag försöker vara lite mindre ironisk… Det är du som har sagt att bastukulturen måste vara enkönad. Varför tycker du att män och kvinnor inte ska bada bastu tillsammans?

 30. Åsa Petersen säger:

  Manne: Det tycker jag att de ska göra, om de vill. I texten ovan analyserar jag en norrbottnisk tradition. Det är knappast samma sak som att säga att traditionen är bra. Läs om, läs rätt. Gör dig inte dummare än vad du är.

 31. Sven Tornberg säger:

  Hej på er alla!
  Det blir tydligt att många av er som skriver inte har en aning om dagens bastukultur.

  Det är häpnadsväckande när det skrivs att Jan-Erik vill att Åsa ska åka till en gammal bastu någonstans där det förmodligen finns kvinnor.

  Jan-Erik hänvisar till Cape-East av Aftonbladet utsett till en av Sveriges bästa SPA- anläggningar där bastun är gemensam för kvinnor och män samt till Kukkolaforsen som många år i rad utsetts till Sveriges bästa bastu och har ett Bastumuseum där man lär ut och informerar om bastubandandets sanna natur. Ett besök på båda eller någon av dessa anläggningar kan vara lärorikt inte bara för Åsa Petersen utan även för många av kommentatorerna.

  Att det fattas många viktiga beslut i bastun eller i anslutning till bastubad gäller inte enbart i det offentliga, utan än mer i vardagliga sammanhang som berör familjen, släkt och vänner. Bastun är och kommer att under lång tid att vara en väsentlig del av den norrbottniska och framförallt tornedalska kulturen. Att ha en landshövding, man eller kvinna, som gillar att bada bastu gör livet lite enklare och skönare även för en ibland utskälld landshövding.

 32. Gunnel V säger:

  Är det verkligen sant att ni inte alls fattar varför det där brevet är helt galet fel och konserverande? Fattar ni inte alls varför så många blir förbannade? Det skulle i så fall, om möjligt, göra det här ännu värre.

 33. Åsa Petersen säger:

  Sven Tornberg: Jag har varit på Cape East flera gånger och älskar det. Gör en enkel sökning i den här bloggen får du se. Men nu är det inte nöjesbastu det här handlar om. Utan manliga maktstrukturer. Förstår du inte det, så väljer du helt enkelt att inte förstå.

 34. Karin Carlsson säger:

  Nu har jag som bor i förskingringen också läst NSD-artikeln om brevet till Attefall. Ja, suck, jag håller med er som protesterar. Det enda som är upplyftande är att så många fräsiga kvinnor har reagerat!
  Karin Carlsson

 35. Agnetha Olsson säger:

  Det känns ju direkt som att halva befolkningen är exkluderad från posten som ny landshövding i Norrbotten. Att ens nämna andra gubbar som hängivna, legendariska bastubadare och i samma mening prata om att viktiga beslut fattas i bastun! Det är väl ganska självklart att kvinnor inte kommer att känna sig attraherade att söka den tjänsten med en sådan mossig utgångspunkt!
  För övrigt så är jag själv en hängiven bastubadare som tycker att bastubad ska vara avkopplande och inget annat!

 36. Peter G säger:

  Ni som försvarar bastumötena, finns det någon speciell anledning till att det måste bastas?
  Kan man inte träffas efter mötena och basta i stället?
  Folk från andra kultur tycker nog att det är så lagom kul att sitta där och svettas med en massa nakna, lönnfeta gubbar.
  Diskussionsnivåerna i bastun brukar ju rent allmänt vara så lågt att man hukar och skäms.

 37. Helen Doktare säger:

  Jan-Erik Jaensons brev till civilministern är rätt och slätt en uppmaning till civilministern att välja en man till vår nästa landshövding.

  Bastukulturen i Tornedalen som han hävisar till och namedropping till kända auktoriteter är ett vanligt sätt för maktens män att skaffa sig inflytande över regionalpolitikens utformning och innehåll.

  Det handlar om tjänster och gentjänster.

  Dessa bastukulturer exkluderar både kvinnor och män och hindrar utveckling och tillväxt. De flesta medborgarna har knappast något eller inget inflytande i regionalpolitiken.

  Bastukulturer av den typ som avspeglas i brevet har naturligtvis inget att göra med om kvinnor och män ska bada i samma bastu eller inte. Eller Cape East.

  Helen

 38. JonasA säger:

  Så vitt jag vet nedsätter hög värme tankeförmågan. Så beslut i bastun är dumt på det sättet också.

 39. Eva Högfeldt säger:

  Varför är ni så upprörda?. Det här sker ju varje dag men den här gången blev det synliggjort. Tack för det. Har man som jag varit ensam kvinna/chef i Polisen i länet så vet jag ganska väl konsekvenserna av beslutsfattande i bastun. Och jag värnar min integritet så där får dom sitta själva. Och är man inte med så är man utanför vilket jag fått erfara på ett smärtsamt sätt.
  Så himla skönt att veta att här kommer jag inte att leva min resterande tid. Men så tråkigt att anledningarna är just dessa.
  Bättre fly än illa fäkta tyvärr

 40. Anneli Sundqvist säger:

  Underbart, UNDERBART att du belyser detta!!!

 41. Gunnel V säger:

  Eva H, det du skriver är så sorgligt men ändå så viktigt. Tack för att du delar med dig. “Bättre fly än illa fäkta” sammanfattar bra det som genus- och maktstrukturerna leder till. Vi dräneras på kompetens. Kvinnorna drar. Varför ska de stanna här och slåss och fara illa när de kan göra karriär och bidra till samhällsutvecklingen på andra håll? Jag hoppas att den uppmärksamhet som den här bastustormen leder till ger ökad kunskap och medvetenhet som följd. Något har i alla fall förändrats när det nu finns kanaler i offentligheten där övertrampen hängs ut och kan debatteras. Heja Åsa!

 42. Elisabeth S säger:

  Sååååå viktigt att prata om detta!!

 43. linda m säger:

  Bra att du lyfter fram detta !! Helt otroligt , saknar ord för hur det kan gå till 2012, ett av världens mest jämlika länder?!
  Kör hårt och fortsätt i samma anda, HEJJA ÅSA!!!

 44. JonasA säger:

  Gunnel V:

  “Är det verkligen sant att ni inte alls fattar varför det där brevet är helt galet fel och konserverande? Fattar ni inte alls varför så många blir förbannade? Det skulle i så fall, om möjligt, göra det här ännu värre.”

  Om du inte är den som är drabbad av en orättvisa eller maktstruktur är det oftast svårare att se den eller förstå hur stor betydelse den har för den som drabbas. Håller helt med angående pressmeddelandet och norrländsk manlig maktbastu, men jag och väldigt många män med mig har faktiskt mött precis samma oförstående attityd från kvinnor när vi lyft frågor som rör orättvisor, maktstrukturer och kulturella företeelser som drabbar män och befrämjar kvinnor.

 45. Jenny J säger:

  Hur det än förhåller sig med manligt och kvinnligt så ser jag med förhoppning fram emot den dag när mötesindustrin och turismen rekryterar efter kompetens, arbetar för aökad utveckling och tillväxt i sin näring och inte gör onödiga desperata uttalanden eller brev för att påverka samhällsstrukturer i egenintresse. Med det sagt. Lycka till med rekryteringen och om bastu är så stor del av tjänsten, se till att den nyrekryterade oberoende av kön dricker bra med vatten. För det är bra för att orka i längden.

 46. Åsa Petersen säger:

  Civilministern uttalar sig inte om bastubrevet, men hans pressekreterare: http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6309033

 47. Helen Doktare säger:

  Brevet är naturligvis ingen ploj. Det ingår i ett historisk beteendemönster, en grabbanda och ett kameraderi som Staffan Forssberg uttryckte det så bra på fb, som präglar Norrbotten. Som leder till att kvinnor och även män numera flyttar söderut. För det drabbar också män.

  När människors livsutymme och ekonomiska möjligheter att överleva begränsas tar man till olika överlevnadsstrategier. Antingen anpassa sig. Eller så försöker man förändra. Eller också drar man.

  I mina studier av Norrbottens kvinnohistoria lyfter jag fram dessa mönster av de hegemoniska maskulinitetsideal – i politiken, religionen och i media. Dessa ideal har historisk och i nutid nästan genomgående betraktat och lyft fram manliga erfarenheter och upplevelser som intressanta medan kvinnliga erfarenheter har förbigåtts med tystnad.

  Ända fram till 1920-talet bestod den politiska arenan till 100 procent av män. De bestämde vilka åsikter som skulle vara vägledande, vem som fick rösta, vilka frågor som var viktiga, vem som hade rätt att utöva offentlig politik.

  Åsikterna som gick ut på att rättfärdiga mäns makt över kvinnor var/är vanliga bland religionens utövare.
  Inom Laestadianismen i Norrbotten anses det fortfarande att kvinnan ska tiga i församlingen och att förkunna Guds ord enbart är förbehållet männen.
  Lokal medial makt är sedan gammalt uppbyggd på manliga traditioner och erfarenheter, det präglar nyhetsvärderingen och utbudet.

  Brevet handlar alltså väldigt lite om bastubad men väldigt mycket om grabbighet, maskulinitetsideal och maktbegär.

 48. Gunnel V säger:
 49. Åsa Petersen säger:
 50. Helen Doktare säger:

  Jan-Erik Jaensson betraktar debatten kring sitt bastubrev som en icke-fråga. Vad hade vi väntat oss? Känner empati över dessa stackars ensamma män som lever kvar i villfarelsen av sin egen fullkomlighet. Sorgligt.

 51. Refaat säger:

  Jag håller med dig Åsa. Bastukultur och koskenkorva hör inte hemma i diskussionen om kommande landshövding och utveckling av Norrbotten.

 52. Ove säger:

  Hur kan man skicka ett brev i Swedish Laplands namn i en så viktig fråga utan att som jag förrmodar ha föramkrat detta i styrelsen?
  Vad gör styrelsen nu? Är det sådana företrädare som branschen ska ha?

 53. Christer Eklund, Skåne säger:

  Underbart Åsa!
  Maktstrukturer och maktspråk har uråldriga traditioner, och behöver alltid ifrågasättas. I vårt land från norr till söder ser de lite olika ut. Här nere i Skåne skulle de aldrig stå ut med bastubeslut, så ofta som makten talar här nere. Men en sak är säker och ser lika ut i hela landet; Den är alltid exkluderande och nervärderande. Dessutom har den idag mycket starka inslag av Jantelag och ibland ren pennalism!
  Go for it, bästa Åsa!

 54. Elisabeth Ennefors säger:

  Så bra, Åsa! Och jag gör som du och så många andra, skäms. Tyvärr.

 55. Jan-Olov Madeleine Ågren säger:

  Nog vore det bra om bastubadande generellt sett kunde betraktas som ett fritidsintresse. Och inte som en form av beslutsfattande. Precis som längdskidåkning, boxning, frimärkssamlande eller annat som folk ägnar sig åt när de lämnar sin arbetsplats.

  Annars finns det gott om exkluderande miljöer att välja bland som kan användas vid olika typer av beslutsfattande. Det är bara att bestämma vilka som ska exkluderas baserat på kön eller i slutänden kanske intresse, förmåga eller något annat. Förslag på andra platser för beslutsfattande som säkert inte uppskattas av alla kan t ex vara: valfri moské, gayklubb, ordenslokal, bowlinghall, skönhetssalong, swimmingpool, en bit upp på en klättervägg … joo, det blir lite märkligt.

  Tillgänglighet och lika villkor kan vara en bra utgångspunkt för demokratiskt beslutsfattande.

 56. Helen Doktare säger:

  Debatten kring bastubrevet har väckt starka motreaktioner hos Bastuakademin främst som inte verkar vilja ta till sig intryck och synpunkter utfrån.

  Jag skulle vilja veta i vilken bastumiljö som brevet kom till?
  Vilka som var med och spånade fram innehållet?

  Konsekvenserna av brevet och visar nämligen att påståendet “många viktiga beslut fattas i bastumiljö” inte håller.
  Att det är fel beslut som fattas i bastumiljön.

 57. Susanna säger:

  Jag blir så matt. Det är sånt här som får mig att vilja flytta från länet. När, exakt NÄR, ska Norrbotten inse att en av dom största utmaningarna för regionen är: hur ska vi få tjejer/kvinnor att stanna och trivas? En viktig fråga som verkar ligga mycket långt ner på prioriteringslistan, om den ens ligger på listan över huvudtaget. När ska någon våga ta bladet från munnen och säga som det är? Kvinnor, och främst unga kvinnor, tycks inte se att dom har någon framtid i Norrbotten. Jag är själv en av dessa unga kvinnor, än så länge är jag fortfarande kvar men majoriteten av mina kvinnliga vänner bor inte här längre. Dåliga karriärsmöjligheter, ett ointressant universitet (som främst lockar unga män) men framför allt en outtalad känsla av att inte känna sig sedd. Länet har minst sagt utformats utifrån ett manligt perspektiv och klart som korvspad att tjejer flyr härifrån när ingen verkar ta problemet på allvar. Om vi tar den kommande gruvnäringen i Pajala som exempel, istället för att fokusera på hur man ska få killar att vilja flytta till Pajala så borde största fokus ligga på hur man ska få tjejer/kvinnor att vilja flytta till Pajala. Hur ska man göra Norrbotten i sig attraktivt för kvinnor? Ett stort misslyckande som ingen, uppenbarligen, gör något åt. Och inte blir det bättre av att beslutsfattarna (gubbarna) gömmer sig i bastun och låtsas som att det regnar. Det största problemet är att ingen verkar se det som ett problem.
  Tack Åsa för att du uppmärksammar det här.

 58. Åsa Petersen säger:

  Riksdagsledamoten Hannah Bergstedt (S) skriver öppet brev till Swedish Laplands styrelse om bastubrevet: http://bit.ly/xzi9MQ

 59. Intressant att Jaensson väljer att idiotförklara alla som inte gillar bastubad. Själv skulle jag exempelvis inte kunna få ett jobb som kräver beslutstagande i Norrbotten då jag inte klarar av att basta.

  De som väljer att förklara att bastubadande i såna här sammanhang är en oavvislig del av den tornedalska kulturen bör nog ta sig en funderare över hur det låter. ..

  Det är ihåliga förklaringar och istället borde VD för turistnäringsintressena be om ursäkt, förklara att det var skevt tänkt och gå vidare. Den oerhört hårdföra förklaringsmodellen och nedvärderandet av andras upplevelser visar att det är andra saker som kommer bestämma vem som blir landshövding än kompetens.

 60. Josefin Rönnbäck säger:

  Bra rutet!

  Och tröttnar på alla som säger att kvinnor ska in i bastun. Det är ju beslutsfattandet som ska UT ur bastun och in i mötesrummen i stället.

  Många varma,

  josefin

 61. Åsa Ågren Wikström säger:

  Tack för att du belyser detta. De strukturella problemen är att besluten fattas i exkluderande lokaler. Bastun bör och ska användas för avkoppling och rekreation, inte som ett forum för demokratiska beslut. Befästandet av dessa bilder är djupt negativt för Norrbotten vilket leder till att kvinnor söker sig någon annanstans. I ord pratar man om jämställdhet men inte i handling.

 62. Detlef Barkanowitz säger:

  Med brevet försöker Jaensson befästa bilden av Norrbotten som ett samhälle där mannen är normen. En bild vi inte delar. Dags för gubbarna att packa resväskan kanske eller anamma en ny ordning som stavas jämställdhet?
  Utifrån det resonemanget tycker jag att det inte räcker med att “göra en pudel”. Vad är det för värderingar som styr Swdish Lapland – egentligen? Vad har styrelsen och VD:n för syn på jämställdhetsfrågan – egentligen? Jag tycker att bidragsgivarna borde ställa den frågan till de ansvariga för föreningen.

 63. Jenny J säger:

  Följt bloggen, givetvis bekymrad över att sådanahär uttalanden görs av en medlems organisation. Där sjönk förtroendet till botten och det bristfälliga focuset på värdegrund i organisationen förbryllar mig. Nu blir det en bit att vandra för att återfå det. Slutligen är det kostsamt. Allt är inte försäljning snygga loggor, häftiga events och vitsiga ord. Bakom allt sådant fins alltid riktiga människor, av kött och blod. När ska de som beslutar har makt och leder lära sig det? Tack Åsa för att du eldat i dialogen. En fråga, vad tror du? När har mänskligheten blivit klokare. Jag har bara 45 år kvar.

 64. Pingback: Öppet brev till Swedish Lapplands styrelse. | - Det perfekta livet

 65. Therese Olofsson säger:

  Mycket bra skrivet och bra diskussion. Det ger hopp att så många instämmer i kommentarerna.

 66. Anders A Nilsson säger:

  Över hälften av Sveriges landshövdingar är kvinnor, så jag har svårt att se att kvinnor skulle vara så fruktansvärt diskriminerade när det gäller tillgång till denna symbolposition att ni tycker att det *måste* vara en kvinna som blir landshövding i Norrbotten. Lite trist att könet ska vara en så helt avgörande faktor.

  Det är synd, fast inte förvånande förstås, att det här enbart görs till en fråga om genus och kvinnodiskriminering och inte alls om det demokratiskt tvivelaktiga att beslut fattas i stängda, inofficiella rum dit en man utanför kretsen har lika lite tillgång och insyn som en kvinna.

  Norrbotten har ett problem med utflyttning av främst kvinnor, men till syvende och sist är det knappast de utflyttande kvinnorna som är förlorarna i det här – de flyttar ju till städer där de får högre utbildning, högre lön och bättre hälsa än de män som stannar kvar.

 67. Åsa Petersen säger:
 68. jenny säger:

  Min teori: feministerna hatar bastu för då är människor nakna, och moderna tokfeminister hatar vackra kvinnokroppar, som då exponeras. Dessutom innebär bastu att människor umgås på ett avslappnat sätt, och sådant umgänge är ju raka motsatsen till feminismens överspända könshatsdiskurs

 69. glenn säger:

  Färre och färre människor tar feministerna på allvar, så trams likt det här skrattas förhoppningsvis bort i större utsträckning idag än för 10 år sedan. Men så är det också precis sånt här trams som har orsakat feminismens nedgång. Bortsett från allt annat feminister håller på med alltså, som pseudovetenskap och apartheidpropaganda.

 70. JonasA säger:

  jenny:

  Dels har du missförstått innehållet i den här debatten. Dessutom blandar du ihop Åsa med någon annan.

  glenn:

  Antingen har du inte någon större erfarenhet av Norrbotten, eller så är din synskärpa lite dålig.

 71. Åsa Petersen säger:

  Här finns hela bastudebatten sammanfattad: http://www.asapetersen.se/blogg/2012/02/bastudebatten-sammanfattad/

 72. Johan Lundin säger:

  Jag blir upprörd när jag läser ditt inlägg Åsa.
  Det finns ett problem att beslut fattas i bastun.
  Så borde det inte vara. Det är något för fritiden kan jag tycka.

  Men VARFÖR i hela världen skall du göra detta till ett problem mellan könen? Det har väl INGET med det att göra.

  Problemet är väl inte att ingen skall behöva sätta sig i en bastu om man inte känner för det. Därför är det olämpligt att ta beslut i en bastu.
  Det gäller ju inte bara kvinnor det gäller väl alla. Som det borde göra om man strävar efter jämnställdhet. Men nej. Då väljer DU att särskilja på det och göra det till ett problem för kvinnor. Hur tänker du egentligen? Du SÖKER ju diskriminering. SKÄMS på dig.

  Väldigt lustigt är det också att läsa folk som spyr galla över att det indirekt efterfrågas en manlig landshövding för att i nästa säga att det skall vara en kvinna. ÄR DET INGEN SOM SER FELET!? ÄR NI HELT BLINDA!? Det skall inte efterfrågas ett särskilt kön över huvudtaget. Fattar ni trögt? Det skall vara irrelevant vilket kön den nya landshövdningen har. Jag ger snart upp hoppet för mänskligheten.

 73. Börje säger:

  Jag förstår inte varför kritikerna av Jan-Erik Jaensons brev inte läser hans brev ordentligt. Det står ju ingenting där om att kvinnor inte är välkomna som landshövding i Norrbotten! Det är visserligen en mycket gammal härskarteknik att pådyvla en människa åsikter som vederbörande inte har och sedan kritisera dessa, men i alla fall!

 74. Pingback: Whiskyns betydelse för ökad jämställdhet | Ulla Johanson

 75. Pingback: Generationsväxling i Norrbotten - kvinnorna tar över » Eljester Puls

Skriv en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *