Åsa Petersen

Magnus Ekelund: ”Det är ett enda lidande”

10 februari 2012
Jag utnyttjade mina kontakter och fick en nattlig intervju med indiestjärnskottet Magnus Ekelund. Here we go: Hej Magnus! Jag är din bästis. Jag har dig som filmstjärna. Hur känns det? – Som att vara med på poster i OKEJ 2007. Roligt men för sent. Inget jag tänker på dagligen direkt. Din nya EP heter Sameblod. Låten jag älskar heter Sjätte februari. Det är den samiska nationaldagen. Hur har ditt samiska arv präglat dig? – Som minoritet slår man underifrån. Ett utgångsläge som många har romantiserat och vill identifiera sig med. Då har man förväxlat livet med film. Ett vanligt misstag som folk gör. Det är ett enda lidande. Jag önskar att mitt samiska arv vore självklart. Så där självklart så att man kan försumma nationaldagsfirandet till den milda grad att man inte ens vet vad man skulle fira om man så ville. Som majoriteten av svenskarna den sjätte juni. Du har haft en succévinter. Blivit signad av världens största bokningsbolag United Stage och spelat för utsålda hus med Mattias Alkberg och Jakob Hellman. Hur har det förändrat dig? – Med Magnus Ekelund & Stålet har jag uppnått det jag aldrig gjorde med Elmo. Nämligen att folk som är som mig lyssnar på min musik. Det var roligt att vara flickidol och så där. Men det var helt surrealistiskt och kantat av missnöje från min sida. Mattias Alkberg och Jakob Hellmans musik är min skola som jag aldrig kommer att ta studenten från. Det finns alltid nya saker där att hämta. Det har hjälpt mig oerhört. Jag vet att du är jättekär i din flickvän Lisa. Jag upplever er som varandras halvor men med världens självständighet. Är det inte svårare att vara indie när man är lyckligt kär? – Jag förstår hur du menar. Men jag har aldrig skrivit låtar om att ta kokain och bo i Göteborg. Även om jag dricker sprit några dagar i veckan så är det inget jag skyltar med. Mina texter har egentligen alltid, huvudsakligen, återspeglat ett slags nu på gränsen mellan vansinne och fullständig koll. Hjärtekrossad eller inte. Jag tycker hjärnan tar intressanta vägar när man är lycklig. Det finns mycket att säga om det. Lycka är vackert. Allt vackert gör ont. Ge mig ditt bästa livsråd. Som du tycker att jag behöver alltså. – Sluta tänk på din ålder. Ingen bryr sig. Inget hindrar dig. Allt du känner för att göra i livet är game. Säg nåt om politik. – Politik måste återspegla människans känslor och inte förnuft. De praktiska värdegrunderna kan aldrig uppnås, hur mycket man än eftersträvar det, eftersom det inte ligger i vår natur. Vi är känsliga. Vi är djur. Vi är intellektuella. Vi känner med varandra. Man måste ha ett system för människor. Inte trots människor. Jag väntar med spänning på en rörelse som passar mig. Hittills har jag inte varit med en enda. Berätta ditt roligaste skämt just nu. – Utelämna slutet på klassiska citat. ”I wanna rock and roll all night. And party.” Eller ”Känn ingen sorg för mig Göteborg. Och Singoalla.”

1 kommentar

  1. Pingback: det svåraste « I kroppen, själen och den heliga andans namn.

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *