Åsa Petersen

Natten är dagens mor – andra chansen

23 april 2012
Maja Runeberg: Varför svarar du aldrig på mina frågor? Det är som om allt jag säger flyger ut genom fönstret. Mats Pontén: Stäng det är du snäll. Den här måndagen har jag tillbringat på Norrbottensteatern, med att se ett genomdrag av Lars Noréns genombrottspjäs Natten är dagens mor. Första akten före lunch, andra akten efter. Jag har alltså tillbringat nästan hela dagen på människans botten, samtidigt som jag utgjorde 50 procent av publiken. Jag ångrar mig inte. Jag skulle göra om det när som helst igen. Skådespelarna Margareta Gudmundson, Therese Lindberg, Mats Pontén och Maja Runeberg gör teater när den är som allra angelägnast. Platsen är ett familjedrivet landsortshotell i mitten av 50-talet. Hotellets beläggning är på nedgång och ekonomiska problem hopar sig. Kerstin, mamman, flyr till alkoholen och gör allt för att dölja sitt tilltagande missbruk. Pappan Erik med döttrarna Görel och Sara hamnar i ett medberoende av ständig oro och misstänksamhet.  Ändå fortsätter familjen att försöka älska varandra. Det går åt skogen för alla inblandade. Natten är dagens mor brukar beskrivas som ett tätt familjedrama med starka känslor och svart humor. På Norrbottensteatern har regissören Rasmus Lindberg bearbetat pjäsen, så att pappans roll blivit mammans och sönernas roll blivit döttrarnas. Detta skifte i könsrollerna, att den försupna pappan plötsligt är en mamma, gör det extra gripande att se uppsättningen. Det går inte att skydda sig mot alkoholismens nattsvarta konsekvenser genom att gömma sig bakom slitna klyschor om fulla, jävliga och våldsamma gubbar. Hela tragiken, och galghumorn som gör den hanterbar, blir djupt mänsklig. Långt bortom bekväma könsstereotyper. Läs gärna Johanna Hövenmarks kloka recension i Norrbottens-Kuriren här. Natten är dagens mor spelade för utsålda salonger hela hösten. Jag var ofta på resande fot, så det blev aldrig att jag såg den då. Men precis som jag kan du få en andra chans. I början av maj åker Natten är dagens mor på gästspel till Göteborg och Umeå. Därför repeteras pjäsen inför publik i Luleå. Fredagen den 27 april klockan 19.00 och lördagen den 28 april klockan 15.00 kan du se föreställningen gratis om du anmäler dig till Norrbottensteaterns biljettkassa.

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *