Åsa Petersen

Rikard och Elma

19 april 2012
Minns ni min intervju med Rikard Wolff för en tid sedan? Han berättade om sin familjs gripande relation till Luleå. Rikards farmor Ella bodde här när hon förgäves försökte rädda sin judiska syster ur förintelsen. Wolffs tillhörde Luleås tjänstemannaöverklass, ja rent av societeten. Hembiträdet Elma, nu 93 år, har i ett brev till Rikard Wolff berättat: ”Jag sydde blusar åt fru Wolff och maskeradkläder. Och så putsades silverpokaler och bestick, knivbladen med kork och skurpulver. Jag fick också knyta ryamattor med årtal och initialer. När det var fest hyrdes kokerska och serveringshjälp. De bjöd landssekreterare Sundberg, advokat Lindse, landshövding Gärde, läkaren, brandchef Kaje. För dessa tillfällen fick jag en svart klänning köpt i Danmark, vitt förkläde och hätta. Deras motorbåt hette Rhea och med den åkte vi till sommarstället Ellabo på Mjölkudden. Jag fick också följa med i bilen till Boden en gång. Ella blev åksjuk och spydde i sin mössa. De hade privatchaufför som hette Grym.” Idag träffades Rikard och Elma för första gången. ”Nu har jag fikat med Elma. En fantastisk kvinna, född i Piteå och näst äldst av 15 (!) syskon. Hon berättade otroligt vackra historier om farmor och farfar och livet i Luleå 1937-39”, skriver Rikard och skickar med bilden ovan. Vilken stilig dam! tänker jag. Och blir väldigt rörd, naturligtvis.

1 kommentar

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *