Åsa Petersen

Hejdå 2013 – du var som du var

30 december 2013
Det här är min årskrönika. Det känns både självupptaget och pretto, men här är den i alla fall. En instagrambild och en textlänk för varje månad 2013. I ett försök att hålla ihop livet.   image Jag började året med att ha så ont i nacken och i en arm att jag blev sjukskriven 14 dagar i januari. Då tog jag långa promenader på isen. På bilden syns Luleås högsta hus. Där bodde min bästis Ann, högst upp. Vi kallade det Rapunzels Torn. När jag började jobba igen drog Astrid Johansson, 14 år, igång en riksomfattande folkstorm mot en sexistisk väggmålning på sin skola i Luleå. Helt själv gjorde hon det och jag skrev i Norrbottens-Kuriren: Tunaskolan behöver en haverikommission.   image I februari åkte Malin och jag till New York. Äntligen, igen. Ni som känner mig vet att New York är min tredje hemstad, sedan jag blev så sjuk där att jag nästan dog (!) våren 2008. Här, i hörnet Central Park West/90th St, bor de vänner jag lärde känna på sjukhuset. Det är mitt bästa gathörn i världen. Hemma i Norrbotten låg en flyktingflicka apatisk, samtidigt som Jonas Hassen Khemiris pjäs ”Apatiska för nybörjare” gick upp på Norrbottensteatern. Det blev en krönika i Kuriren: Sverige får inte svika Sascha.   image I mars hade jag en Klas Östergren-period. Läste alla hans böcker som finns på Bibblan i Luleå. Älskar hur självupptaget överdramatiskt han skrev som ung. Sen var det ju kvinnodagen, så klart. Jag pratade och överöstes av kärlek på möten i Jokkmokk och Luleå, samtidigt som nättrollen hatade den här texten i Kuriren: Därför är jag feminist. Jag vet att det är helt knäppt men jag lyssnade på trollen och fick för mig att jag var sämst. Det fick Kurirens chefredaktör ta ur mig på sms.   image Jag är världens bästa medgångssupporter. Är totalt ointresserad av hockey. Men inte i april, för då spelade Luleå SM-final mot Skellefteå och jag jublade över alla Luleås mål (som i och för sig inte var så många). Men allra gladast blev jag när min vän Johan Forsberg gjorde mål för Skellefteå i den avgörande finalmatchen. En annan sak som gjorde mig glad, var när Håkan Hellström stammade sig igenom ”Du kan gå din egen väg”. Jag skrev först på bloggen, sedan i Aftonbladet: Håkan Hellström sjunger mig verklig.   image I maj drog jag till West Pride och pratade om normkritik. Det var en ljuvlig sommarhelg i Göteborg (vi hade typ snö kvar i Luleå). Och det var så många fina mänskor där. Här åker Moa karusell på Liseberg, till exempel. I Boden och på flera andra platser i Norrland hungerstrejkade afghanska flyktingar för att få stanna i Sverige. Jag gjorde debut på Dagens Arena med en ledare om det: Hungerstrejlen är ett wake up-call.   image I juni blev jag Säsongens Luleåprofil! Och fick min första plakett! Man behöver inte sporta för att få en sån! På riksplanet började Socialdemokraterna triangulera och jag blev så himla less. Skrev på Dagens Arena: Vad tänker sig att S att valet ska handla om?   image I juli hade jag semester! Åkte till Malmö och åt falafel, med halloumi och blandad sås, till frukost, lunch och middag. Shadé och jag hade underbara dagar. Här sitter hon under månen på Möllan och är helt snygg och glad. Men först var det Almedalsveckan. Jag hängde med Mona Sahlin och hon hade inget Säposkydd. Några kvällar senare blev hon attackerad av tre män från Svenskarnas parti. Jag skrev i Aftonbladet att det är vansinne att Sveriges högst profilerade antirasist inte kan röra sig säkert: S borde betala för Sahlins skydd.   image I augusti såg jag Mattias Alkbergs Begravning på Stockholm Music & Arts. Det var precis så maffigt som det ser ut, och stekhett. På hemmaplan blev gruvdebatten het, när prospekteringen och protesterna i Kallak började. Jag skrev i Kuriren: Norrbotten ska inte vara statens koloni.   image I september avslöjade Dagens Nyheters Niklas Orrenius att Skånepolisen hade registrerat tusentals romer. I Luleå höll romerna en känsloladdad manifestation där länspolismästaren ställdes mot väggen. På bilden talar Tanja Hagert. Jag skrev i Dagens Arena: Gör upp med den statliga rasismen.   bild I oktober kom jag till Berlin för första gången. Där finns världens finaste klotter. Eller street art, som det kallas för att makthavarna ska orka med. I Sverige hävdade Fredrik Reinfeldt, på allvar, att han är en STRIDSHINGST. Det blev så klart en skrivfest: Hingsthaveriet i Dagens Arena.   image I november utsågs pappa till filosofie och teknologie hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Jag fick anledning att göra mig fin, lösögonfransar och hela kittet, och gick på en av årets roligaste fester. Samma dag publicerade Kuriren min krönika Strippklubben är förödande för Kiruna. Det blev ett herrans liv i sociala medier. Många av de som försvarade strippklubbens existens hade aldrig satt sin fot i Kiruna och hade inte en aning om vad en strippklubb som nöjeslivets mittpunkt gör med en liten stad. Och vad sa strippkungen själv? Att vi som kritiserade hans etablissemang bara är avundsjuka för att vi är så fula.   image I december attackerade nazister en fredlig manifestation mot rasism i Kärrtorp. En vecka senare samlades 400 luleåbor vid Gula Paviljongen i Luleå, för att visa sin solidaritet. Det var helt galet fint, särskilt det dova mullret som uppstår när flera hundra handskbeklädda händer applåderar. December var också månaden när Dagens Nyheter gick bort sig helt i sitt publicistiska uppdrag och publicerade en rasistisk annons. Jag skrev i Dagens Arena: Ryggradslöst, Peter Wolodarski. Japp! Nu drar jag upp dragkedjan på 2013 och väntar på att 2014 ska börja. Jag hoppas i korthet att det blir högre skatter, snyggare klänningar och mindre rasism nästa år. Gott slut, som man säger.

3 kommentarer

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *