Åsa Petersen

Därför blev jag nykterist

11 januari 2014

Åh, jag känner att jag vill säga något om Fredrik Backmans text i Café: Till botten med spriten. Inte för att jag känner igen mig så mycket i problemformuleringen, perspektivet är så manligt som det någonsin kan vara.

Men jag slutade ju att dricka av en anledning, för tre veckor sedan nu. Det kan verka som en kort tid men det har varit jul och nyår sedan dess, typ tusen fester, så jag har fått testa min nykterism.

Ja, jag slutade så klart dricka för att mitt förhållande till alkoholen var problematiskt, eller seglade upp som min största ångestkälla under hösten. När jag drack hade jag ångest för att jag kände mig full och när jag inte drack hade jag ångest för att jag tyckte att jag drack för mycket.

Sådan ångest föds inte ur ingenting, har man ångest över sitt drickande bör man nog se upp med sitt drickande. För mig var det nog så att festandet blev en utväg, något så simpelt som avkoppling. Jag jobbar väldigt hårt och är tidvis väldigt pressad i offentligheten. Samtidigt lever jag själv – det är ingen där hemma som väntar och ta emot mig.

Att spendera tid på restauranger och i barer blev inte bara ett sätt att äta, dricka och umgås med mina nära och kära. Det blev också ett sätt att göra något annat än att jobba, att ha ett liv vid sidan om samhällsdebatten. Jag kände mig ibland “duktig” som gick ut, som inte bara satt klistrad framför datorn.

Ja, jag kunde ju så klart ha gjort det nykter. Men jag drack alltid när jag var ute. Och jag drack oftare och jag drack mer. Ibland blev jag för full, så att jag kände att jag tappade kontrollen. Det väckte en enorm ångest, men samtidigt: har det hänt en gång kan det hända igen. Det blir inte lika hemskt nästa gång, det blir välbekant snarare.

Till slut, när jag hade varit full en gång för mycket (i mitt tycke) valde jag alltså att sluta dricka helt. Inget starkare än lättöl och cider. Direkt när jag hade bestämt det, och berättat det för de som står mig nära, släppte lite av ångesten. Jag kände en enorm lättnad. Sedan följde några dagar när jag nästan var nyfrälst, gick som på små moln och kände mig toppen.

Nu är det mer vardag, nu är det inte längre lika enkelt. Jag har inte svårt att hålla mig från alkoholen men jag undrar lite vad min nykterism ska göra med mitt sociala liv. Jag är lite rädd att andra ska tycka att jag moraliserar bara genom att ha fattat det här beslutet. Och jag undrar om det verkligen går att ha lika kul som i en bar vid midnatt, då man har druckit perfekt mycket (eller lite, beroende på hur man ser det).

En sak jag var orolig för, som inte har visat sig stämma, var att jag skulle bli en tråkigare person, Jag går fortfarande ut på krogen och jag är fortfarande samma person, jag märker att folk fortfarande har roligt med mig, fast jag inte dricker.

Jag behöver alltså inte alkoholen för att vara mig själv. Däremot behöver jag rädda mig själv från alkoholen.

6 kommentarer

 1. Anders säger:

  Så jävla bra! :-)

 2. Ja Åsa du har nog inte sjukdomen alkoholism i dig. Fast som jag, som har vart nykter sedan 1997. Jag har ju fått många konsekvenser på grund ut av mitt drickande. Många förhållanden som sprack på grund ut av mitt supande. Till och med så höll mitt drickande på att kosta mitt liv 1995. Men som sagt, läkarna sa att jag inte fick dricka någonting på ett år. Jag höll mig nykter i ett år, men sedan började jag igen. Hade träffat en tjej som sa att hon hade vart alkoholist men lärt sig dricka normalt. Men hon lämnade mig till slut för att hon tyckte att jag drack för mycket. Det var sommaren 1997. Jag fick senare veta att hon lämnade mig på grund ut av en annan kille som hon träffade samtidigt som mig. Men jag trivdes med min nykterhet. Jag vet att om jag skulle börja dricka igen så skulle det snabbt gå ner mig. Det hade bara slutat på dårhus eller bårhus. Jag har lärt mig det att bara ta en dag i taget. Men jag dricker alkoholfria öl. De innehåller en alkoholstyrka på 0,4 %. Jag har sagt och lovat mig själv att inte dricka någonting över 1 %.
  Jag tycker nu mera att det är skönt att vakna nykter och slippa alla skakningar och funderingar på vad som hände igår.
  Har en blogg som jag skriver varje dag i om min nykterhet.

  http://fredlig.blogg.se/

 3. Birgitta Larsson säger:

  Modiga fina Åsa. Med åren blir vi förhoppningsvis modigare och klokare. Vi tar nya beslut och ser att det går alldeles utmärkt att leva med eller utan det ena eller andra. Vi blir vuxna och hela människor. Du har tagit ett beslut som antagligen kommer att ge dig många nya perspektiv. Kram

 4. Anna säger:

  Så bra. Så bra. Och jag vet.
  Hjärta dig männska.

 5. Bra Åsa Bra Nykter är det nya full.
  Livet blir lättare och mindre stressigt utan alkohol .
  Jag slutade också !

 6. Fluffi Fluffsson säger:

  Det är så jäkla töntigt att dricka alkohol. Verkligen väldigt barnsligt och helt ofattbart att det är så social accepterat i ett civiliserat samhälle…

Skriv en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *