Åsa Petersen

Låt inte rasisterna förstöra Norrbotten

26 maj 2014
Sverigedemokraterna kommer aldrig att göra något gott för vårt län. De kommer att tvinga folk härifrån när allt vi behöver är att bli fler. De kommer att splittra oss när allt vi behöver är sammanhållning. Det är dags för Norrbotten att göra upp med föreställningen att rasismen inte finns här. I söndagens EU-val röstade 8,1 procent av norrbottningarna på Sverigedemokraterna. Det är en ökning med 6,2 procent sedan valet 2009. Fortfarande under riksgenomsnittet, visst. Men i åtta av länets kommuner ligger SD över resultatet i landet. I Boden och Haparanda är de näst största parti efter Socialdemokraterna. I Arjeplog får SD 12,7 procent – deras högsta siffra i länet. Att bekämpa rasismen är en ödesfråga för Norrbotten. Det handlar inte bara om att marginalisera Sverigedemokraterna som politisk kraft. Utan även om att försvara alla de människor som SD och Europas övriga brunhöger hetsar mot. Vi kommer aldrig att klara vårt läns tillväxt och välfärd om vi inte välkomnar och respekterar människor från hela världen. Många av Norrbottens kommuner ser sin befolkning minska. På samma gång försvagas framtidstron. Om den utvecklingen ska brytas räcker det inte med att fler stannar kvar. Då krävs även att fler flyttar hit. Och då måste vi så klart behandla inflyttarna som folk. I spåren av Sverigedemokraternas framgångar i EU-valet höjs röster för att antirasister ska sluta protestera mot partiet, så dör det nog av sig självt. Jag kan inte tänka mig något värre än ett samhälle som möter rasister med tystnad när de hotar människovärdet och demokratin. Dessutom talar valresultatet i Norrbotten mot en sådan strategi. I Luleå och Piteå – där den folkliga antirasismen gjort en riktig kraftsamling inför EU-valet – har Sverigedemokraterna sina lägsta siffror i länet. Det hjälper helt uppenbart att organisera sig och protestera mot rasismen. Att SD har höga siffror i inlandskommuner som Arjeplog och Arvidsjaur tolkas nu som en missnöjesröstning. När Sverige slits isär och de regionala orättvisorna ökar sägs att människor i inlandskommuner röstar på Sverigedemokraterna som en markering mot etablissemanget. Sanningen är att Sverigedemokraterna är de värsta översittarna av alla. De är inte ”vanligt folk”. Tvärtom är partiets hela idé att sparka på redan utsatta människor. Till exempel Europas romer – som drabbas allra värst av diskriminering, fattigdom och arbetslöshet. Sverigedemokraterna gömmer sin rasism bakom falskt tal om vanligt folk. SD vill inget hellre än att betraktas som antietablissemang. Låt dem inte lyckas med det. Sverigedemokraterna kommer aldrig att göra något gott för vårt län. De kommer att tvinga folk härifrån när allt vi behöver är att bli fler. De kommer att splittra oss när allt vi behöver är sammanhållning. Norrbottens behov av en stark antirasistisk folkrörelse har aldrig varit större. Vi måste visa att vi är ett Norrbotten för alla – för att rädda oss själva och varandra.

5 kommentarer

  1. Pingback: Vil jage Sverigedemokratene

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *