Åsa Petersen

ID-tvång är inte ”nödvändigt”. Det är ett svek.

9 december 2015
Regeringen inför ID-tvång på tåg, bussar och färjor över den svenska gränsen. Det är inte samma sak som ID-kontroller. ID-tvång innebär att den som inte har ett giltigt ID att visa upp inte får komma in i Sverige. Det är en enorm inskränkning av asylrätten. Den svenska rörelsefriheten kringskärs radikalt. Vi blir ett stängt land. I Aftonbladet säger migrationsminister Morgan Johansson: ”Men det ska hela tiden vägas mot alternativet. Vad händer om vi får ännu större problem är vi har haft under hösten?” Med ”problem” menar han att människor flyr från krig och förtryck och söker en fristad i Sverige. Jag kan inte förstå att regeringens svar på det är stängda gränser. Jag skäms. Jag är rädd. Och jag undrar vad som är nästa steg? Det är bara ett år sedan valet, men de politiker jag röstade på har i praktisk politik övergett sina påstådda allra mest grundläggande värderingar. Det är inte ”nödvändigt” som de säger. Det är ett svek. PS. Det är en stor sak för mig att kritisera regeringen så här hårt, om jag talade istället för skrev skulle ni höra hur jag darrade på rösten. Mitt hjärta är ju rödgrönt. Men jag tror att det här är en tid som blir ännu farligare om vi inte alla säger vad vi tycker.

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *