Åsa Petersen

Likheterna mellan 1995 och 2015 är slående. Då budgetsaneringen. Nu flyktingstoppet.

13 december 2015
På första maj 1995 bar jag ett helt oförsvarbart plakat. Det stod ”110 procent i a-kassa”. En journalist i Luleå frågade mig vad som menades och jag svarade nåt i stil med att ”alla måste dra sitt strå till stacken, man kan inte bara kräva och kräva”. HERREGUD vad jag skäms för det idag. Jag var 18 år gammal och visste inte ett skvatt om att vara arbetslös och leva på den ekonomiska marginalen. Jag ville bara försvara S-regeringens budgetsanering. Jag tänker att det finns likheter mellan 1995 och 2015. 1994 hade socialdemokratin vunnit valet på att lova att investera Sverige ur krisen. Det var bara så hjulen kunde börja snurra igen, sa vi hela valrörelsen. Men snart kom krispaketen, med besparingar enligt osthyvelsprincipen. Alla skulle dra sitt strå till stacken och värst drabbades det fattiga av nedskärningarna i socialförsäkringarna. Det sades att krispolitiken var tillfällig, men än idag har Sverige inte hämtat sig från de ekonomiska klyftor mellan människor som blev resultatet. I valrörelsen 2014 lovade de rödgröna att stå upp för en generös flyktingpolitik. 2015 genomför de ID-tvång och tillfälliga uppehållstillstånd, med det uttalade målet att flyktingar ska sluta att söka sig till Sverige. Det sägs att det är tillfälliga åtgärder för att lösa en kris, men jag befarar att krispolitiken 2015 blir lika permanent som 1995. Och får lika långtgående konsekvenser. Det hänger på alla oss som tror på öppna gränser, internationell solidaritet och människovärde att se till att så inte blir fallet. Jag lovar att aldrig mer skriva plakat som driver med människor i nöd. —– Ps. Klas Eklund, seniorekonom på SEB, gör en relevant invändning på Fackebook: ”Vet inte om jag tycker liknelsen med 1994 är så bra. Mitt i slutskedet av valrörelsen 1994 lade den blivande finansministern Göran Persson fram ett valmanifest som innebar åtstramningar på över 60 miljarder, både skattehöjningar och utgiftsnedskärningar. Ingen kan ha svävat i ovisshet att det skulle bli bistra tider även med en S-regering.”

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *